Josep Llobet Guri: l’empresari capdavanter de la indústria tèxtil calellenca dels segles XIX i XX

La Fàbrica Llobet-Guri és l’herència més emblemàtica de l’empresari a la ciutat

La història del desenvolupament industrial de Calella dels segles XIX i XX és la història de Josep Llobet Guri. Calellenc nascut el 1854, ben aviat va descobrir la seva visió com a emprenedor. Mecànic i fabricant tèxtil de molt enginy, va aconseguir muntar un imperi industrial que va arribar a ser reconegut a escala internacional.

La importància que ha tingut Josep Llobet per la ciutat ha aconseguit que avui dia tinguem un carrer amb el seu nom i diferents edificis que encara perviuen com a espais on es desenvolupen diverses activitats, com la Fàbrica Llobet-Guri.

El carrer Josep Llobet Guri té una placa del Grup Pa, Vi i Moltó on s’homenatja a l’empresari calellenc. (Foto: CalellaCOM)

Capdavanter en el gènere de punt

El 1885, quan va complir els 30 anys, Josep Llobet Guri es va fer soci del seu cosí, Josep Guri Sabater, i del mitger Miquel Recasens. Tots tres van inaugurar la primera fàbrica de gènere de punt  “Vapor Vell”. La instal·lació va destacar perquè era la primera que funcionava amb vapor i que, a més, incorporava una xemeneia. Aquest mateix espai va servir també com a fàbrica de pastes “La Victòria”, segons s’indica en el llibre “Personatges calellencs”, del Grup Pa, Vi i Moltó. En la instal·lació hi treballaven dissidents de la fàbrica “Pastes Saula”, tot i que no va durar gaire temps. L’edifici, situat al carrer Bruguera, encara es manté, però ara funciona com un centre de salut mental. 

Just davant d’aquesta finca, on ara hi ha el supermercat Bonpreu, l’any 1891, Llobet i Guri Sabater van expandir-se construint una segona fàbrica de punt que passaria a anomenar-se “Vapor Nou”. Les dues fàbriques produïen roba d’una marca tèxtil que faria la volta al món: “El Faro de Calella”. La roba de Llobet Guri va passar per països com a Alemanya i, fins i tot, l’any 1922 es podia trobar als mercats de Rússia.

Enderrocament de la fàbrica Vapor Nou l’any 1989. (Foto: Antoni Fuentes, El Punt)

La Fàbrica Llobet-Guri 

Entre el 1928 i 1930, l’arquitecte Eusebi Bona i Puig va construir la tercera fàbrica tèxtil de Llobet Guri. S’anomenava “La Carretera” i va començar a funcionar el 1930; es calcula que la instal·lació va tenir més de mil obrers, quan la població de Calella era de només 6 mil persones. La fàbrica era un dels motors principals de treball a la ciutat i era vital per a molta gent, ja que en aquella època es cobrava de forma setmanal i això els permetia subsistir, alhora que afavoria el desenvolupament de la ciutat. 

La fàbrica va continuar funcionant fins l’any 1978, quan finalment una part de l’immoble va ser adquirit per l’Ajuntament de Calella cap a la dècada dels noranta. Actualment, s’utilitza com a espai polivalent, on conviuen l’Escola El Far i l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), amb el Club Tennis Taula Calella, l’empresa Gestvia i tot tipus d’entitats de la ciutat. 

D’empresari tèxtil a alcalde

Pel que fa a la seva vida personal, Josep Llobet Guri es va casar amb Rita Nicolau Moreu, amb qui va tenir 5 fills. Van viure a la casa que van construir al carrer de Sant Josep número 90-92. Era monàrquic i el seu pes a la ciutat el va conduir també per la via política fins a ser alcalde de Calella entre els anys 1922 i 1923. Va tenir una trajectòria curta, ja que amb la dictadura de Primo de Rivera va ser substituït per Narcís Baronet Coll

Precisament l’any 1923, Josep Llobet Guri també va crear una societat anònima que es deia Manufactures de Mataró i Calella, SA, amb un capital de 3 milions de pessetes. Quan va morir, el 1931, es va crear la societat anònima Llobet i Guri, SA, que agrupava tots els actius industrials del grup. A més de les tres fàbriques de gènere de punt a Calella, Llobet Guri també va fundar dues fàbriques de cotó a Manlleu.