Hospital nou? Nova oportunitat per a Calella
Fa uns dies, el passat 27 de novembre, el Vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, el senyor Pere Aragonés, i la Consellera de Salut, senyora Alba Vergés, van visitar l’hospital Sant Jaume de Calella per anunciar la millora de l’hospital, que significarà un increment d’uns 15.000 m2 més en relació a la superfície actual. Els acompanyava l’alcaldessa de Calella. Tot plegat una bona notícia, no només pels calellencs, sinó per totes les persones de la comarca que tenen a aquest hospital com el de referència.
Ara bé, una vegada passada l’alegria inicial, vindrà la feina. I no serà fàcil. Perquè, de moment, només hi ha dibuixos de com “podria” ser, però no hi ha projecte aprovat. El camí fins a la inauguració és llarg. Miraré de resumir-ho:
Primer, caldrà redactar un projecte. Aquest s’haurà d’ajustar als espais disponibles. Esperem que no surti cap estirabot, com podria ser trobar més runes romanes, fet que provocaria una aturada per classificar la troballa i definir si és important o no. A més un projecte d’aquesta envergadura, haurà de passar per un concurs per adjudicar a una empresa d’arquitectura la feina a fer. Tot això ja implica, pel cap baix entre 6 a 10 mesos. O gairebé 1 any.
Segon, i sempre que s’hagi aprovat el projecte, caldrà iniciar la licitació per contractar a l’empresa constructora (o empreses, com passa a vegades). Per una obra com aquesta, entre redactar les condicions, proposar un pressupost i realitzar el concurs, passaran també entre 6 a 8 mesos pel cap baix. Anem sumant…
Tercer, i sempre que el concurs hagi anat bé i hi hagi una empresa contractada, caldrà establir un calendari d’obres, que, segurament, caldrà fer sense que s’aturin els serveis que presta l’hospital. I això provoca, de manera indefugible, realitzar unes obres amb més temps del que fora necessari si es tractés d’una obra nova en un espai nou. El temps previst pot anar ben be de 2 a 3 anys.
Tot plegat ens situa, efectivament, en un termini d’uns 5 anys. Si tot va bé i no apareixen dificultats no previstes. I n’hi poden haver? Doncs sí.
Alguna s’hi pot presentar, com ja he dit abans (en forma de runes romanes). Però també d’altres que ara mateix desconec. Sembla clar que les obres de l’Aldi poden ser un tema que afecti d’alguna manera tot el projecte, encara que no crec que de forma significativa.
En tot cas, mirem de ser positius i pensem que en uns 5 anys –mes amunt, mes avall–, Calella disposarà d’una infraestructura millorada, amb nous i millors serveis. I això és el que compta.
Ah, i no seria gens forassenyat pensar en fer un estudi de mobilitat de tota la zona del nou hospital (que inclourà una superfície comercial). Crec que és necessari fer-ho. Pensem que un increment de mobilitat en aquella zona de la població podria significar un problema. Per això aquest estudi és necessari. I en el mateix, caldria pensar en obrir una connexió amb l’autopista des de la carretera d’Hortsavinyà o des de la Riera Capaspre, prèvia urbanització per facilitar-ne la connectivitat. I també hi ha el tema dels aparcaments, que no és un tema menor ni molt menys. Si es vol construir un nou aparcament a l’espai de darrera de Can Saleta, això significarà un nou increment de trànsit, amb entrades i sortides directament sobre la carretera nacional. Més trànsit igual a més dificultats per moure’s. I, a més, cal pensar en la mobilitat amb transport públic i de les persones que hi van a peu.
Resumint. Un anunci important per la ciutat i una oportunitat per millorar alguns aspectes del poble. Una oportunitat per dotar a Calella d’uns nous serveis i per ordenar aparcaments i mobilitat.
Sabran estar a l’alçada de les expectatives creades els responsables polítics locals? Pel bé de totes i tots, esperem que ho estiguin, sobretot els qui tenen la responsabilitat de la gestió en urbanisme i en mobilitat i, com no, la màxima responsable de l’equip de govern, la senyora Montserrat Candini, alcaldessa de Calella.