Informació sobre estudi de “ús de les tecnologies durant el confinament per part dels docents d’Educació Infantil i Primària”

2020-07-15T09:15:49+01:0015/07/2020|

Dades de l’enquesta:

Mostra: 314 dones (94%) i 20 homes (6%). Total 334 docents.

Etapa on treballen:

Educació Infantil: 26%

Educació Primària: 49%

Són especialistes de matèria: 25%

CONCLUSIONS

  1. El 54% han rebut formació durant l’etapa d’estudis universitaris.
  2. El 76% manifesten tenir formació en competència digital.
  3. Necessiten millorar en:
    1. Dissenyar i planificar activitats d’aprenentatge.
    2. Metodologies
    3. Recursos educatius
    4. Ús i funcionament de mitjans digitals
  4. No s’han sentit “acompanyats” pels responsables d’informàtica dels centres on treballen.
  5. Abans del confinament: el 84% no feien activitats on line.
  6. Durant el confinament: un 98% han fet, com a mínim, videoconferències amb els alumnes. No tots han fet activitats d’aprenentatge (no sabien com fer-ho).
  7. Un 57% manifesten que no han rebut suport del centre o no han rebut eines per a preparar activitats digitals.
  8. 122 docents afirmen haver tingut dificultats per fer classes a distància.
  9. El 93% dels docents afirmen que a la seva escola manca formació pels docents en ús de les TICs.
  10. El mateix 93% afirmen que necessiten millorar en competències digitals.
  11. Un 96% afirma que tindrà en compte l’ús de les TIC de cara al proper curs…, si adquireix més coneixements i formació.

COMENTARI

Aquest breu estudi demostra un parell de coses, que caldria fer reflexionar als responsable del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya:

La primera reflexió és que els docents no estan preparats per un canvi de metodologia en els seus llocs de treball. No se’ls pot demanar d’avui per demà que siguin experts en una manera de treballar per la qual no han estat formats. Això provoca desmotivació, desil·lusió i, sobretot, confusió. I qui surt perjudicat son els nois i noies, els nens i nenes.

La segona, és que si això ha passat a Educació Infantil i Primària, a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i a Batxillerat, el fracàs encara ha estat més gran. Molts nois i noies s’han quedat sense fer els aprenentatges que els pertocava. Alguns ni tan sols han pogut accedir a fer un mínim seguiment i, la majoria, s’han trobat abandonats, amb un regim de treball impropi d’una societat digital com la que vivim.

De tot plegat, caldria esperar que les administracions hagin aprés alguna cosa. Si no ha estat així, és que tenim uns dirigents polítics ineficaços i, el que encara és pitjor, incapaços de planificar una cosa tant important com és l’educació dels nostres fills i filles. I això, a mi personalment, em sembla d’una gravetat inacceptable.

La meva nota final al sistema de gestió dels responsables de l’Educació a Catalunya és de suspès. De Necessita millorar. D’assoliment per sota del nivell esperat. De competència no assolida. En fi, que no han superat el curs.

Comparteix el contingut!

Go to Top