Jaciment del Mujal: primera aproximació al futur museu romà de Calella

  • L’Ajuntament té un avantprojecte que apunta els espais que tindrà l’equipament i l’experiència dels visitants, estimant els treballs en més de 2 milions d’euros

  • La proposta destaca que la museïtzació ha de ser poc invasiva i reversible per si s’excaven noves parts de la vil·la romana en un futur

Fins ara només s'han fet unes poques visites al jaciment. (Foto: CalellaCOM)

2025-02-23T10:48:30+01:0023/02/2025|

La visita de la Consellera de Cultura, Sònia Hernàndez, al jaciment del Mujal ha tornat a posar sobre la taula el futur de la vil·la romana de Calella. Tot i que l’alcalde, Marc Buch, li va arrencar el compromís que la Generalitat financés la redacció del projecte executiu de la museïtzació de les restes romanes, l’Ajuntament disposa d’un avantprojecte que fa una primera aproximació a com serà aquest equipament.

La proposta, desenvolupada per l’empresa Quaderna, fa incís en què totes les actuacions han de ser “mínimes, poc invasives, reversibles i respectuoses”, tenint en compte que la part excavada i que està a la llum és només una porció de la vil·la romana, que s’estén sota terra en altres punts com la carretera N-II. A més, es preveu que les visites del públic convisquin amb l’activitat arqueològica.

Conservar l’esperit

Tot i que es tracta només d’un avantprojecte i que poden canviar tant la ubicació de les zones com els costos i el calendari, des del govern municipal volen mantenir l’essència de la proposta, que planteja aquest espai com un reclam turístic i cultural. El conjunt dels treballs per posar en marxa el futur museu romà de Calella tenen un pressupost estimat de més de 2 milions d’euros, que caldrà definir de nou en el projecte executiu, i un termini aproximat d’un any i set mesos.

El document apunta que la museïtzació “ha d’anar a favor del jaciment com a element que, per si sol, impacti positivament als visitants. Cal preservar no només el cos o les restes, sinó l’esperit del lloc”. De fet, aquesta era la reivindicació de la Plataforma per la dignificació de la vil·la romana, però es va truncar quan es va edificar el supermercat al damunt. En canvi, l’avantprojece assegura que la superfície comercial “protegeix les ruïnes al seu dessota, no és un impediment; ans al contrari, esdevé un agent que suma l’excepcionalitat del Mujal”.

Centre d’interpretació, arqueològic i educatiu

La proposta de museïtzació aposta per construir una edificació entre el sostre i el sòl a la zona on no s’han trobat restes, a tocar de la carretera d’Hortsavinyà a la zona més propera al tanatori. Proposa que hi hagi un centre d’interpretació per contextualitzar el jaciment; un magatzem visitable per la conservació d’objectes arqueològics que provinguin tant del jaciment del Mujal com d’altres indrets de Calella, un espai per l’activitat arqueològica i l’estudi de la vil·la romana i una aula taller per activitats educatives i divulgatives.

Pel que fa als visitants, l’objectiu és crear una experiència immersiva amb il·luminació escènica -destacant les parts més rellevants-, la mostra de vídeos divulgatius i amb animacions en 3D, la presentació d’objectes representatius de l’antiga vil·la vitivinícola i un espai expositiu complementari.

Recreació virtual de la museïtzació. (Foto: avantprojecte Quaderna)

A nivell operatiu, també contempla les rampes d’accés per garantir l’accessibilitat, un moll de càrrega, un despatx administratiu i una zona de lavabos, tant interns pel personal com externs pels visitants.

Visites guiades reduïdes

Segons l’avantprojecte, no es considera crear un espai de venda de tiquets a l’inici perquè únicament es preveu fer visites “amb hores convingudes, reservades, amb guia i grups no superiors a 20 persones”. Deixa la possibilitat de les visites individuals i sense guia per una fase més avançada, quan l’espai estigui consolidat.

Recreació virtual de l’entrada al jaciment. (Foto: avantprojecte Quaderna)

Fases de desenvolupament

Tot i que s’està començant a projectar l’equipament museístic, queda molt lluny el moment en què es farà la primera visita un cop posat en marxa. La primera fase és l’elaboració dels projectes executius a nivell arquitectònic, museològic i de magatzem, després caldrà construir i adequar l’espai per fer-lo visitable, implementar els elements museogràfics i organitzar el dipòsit arqueològic i, per últim, gestionar les visites.

Comparteix el contingut!

Go to Top