Margot Rothe Brunner: la pionera del turisme a Calella
Quan parlem de com Calella va convertir-se en la destinació turística que és a dia d’avui, ha d’aparèixer el nom de Margot Rothe Brunner. L’alemanya, nascuda el 1926 a la localitat de Burgholz, va arribar a Calella l’any 1953 per casualitat.
Margot Rothe va prendre la decisió de viatjar a Espanya amb la seva amiga, Inge Butner, per allunyar-se de les ferides personals i les difícils experiències viscudes durant la postguerra. Les dues dones viatjaven pel país amb l’objectiu final d’arribar a la catedral de Burgos, però malauradament se li va trencar la motxilla de viatge: “ens vam aturar en un poble per poder arreglar la bossa i a Calella vaig descobrir una platja immensa i meravellosa i me’n vaig enamorar”, va explicar Rothe en una entrevista a VilaWeb. Des d’aquell moment, mai més va tornar a Alemanya.
Pionera del negoci turístic
Tal com s’explica en el llibre “Personatges calellencs”, del Grup Pa, Vi i Moltó; en l’època en què va arribar Margot Rothe a Calella, el turisme a la ciutat era molt novell i els establiments existents no eren prou capaços d’allotjar-hi gent d’Alemanya. Si Rothe va aterrar a Calella el 1953, l’any següent ja arribava el primer autocar de turistes alemanys, gestionat per l’agència Reisen Büro Lenk, procedents de la ciutat de Bad-Homburg, prop de Frankfurt. Va arribar el Divendres Sant de 1954 amb 55 viatgers, una quantitat de persones per les quals no hi havia prou habitacions, i es van allotjar a cases particulars.
L’emprenedora va identificar el potencial i l’oportunitat que tenia Calella i es va quedar a la ciutat. Durant els primers estius, es va desplaçar fins a la Jonquera, on recomanava als visitants alemanys que es trobaven travessant la frontera que es dirigissin a Calella. També va arribar a un acord comercial amb la família Vila, propietària del ja desaparegut Hotel Vila, i amb alguns particulars, on ella es comprometia a portar turistes a canvi d’una comissió del 10%.
Aprofitant les seves connexions amb la premsa alemanya, va organitzar un viatge en autocar per a periodistes. A més, la Margot va obrir una oficina de turisme i va escriure la primera guia turística de Calella. També va aprofitar l’èxit amb l’Hotel Vila per arribar a una societat amb el promotor turístic Enric Teixidor, i junts van construir diversos hotels.
Tal va ser l’èxit que Rothe va aconseguir entre la població alemanya que a la nostra ciutat se la va batejar com la “Calella dels alemanys”. Van ser aquests qui, durant la postguerra de la Segona Guerra Mundial, aprofitant les vacances, trobaven el descans en una vila marinera on gaudien del sol i la platja. En una dècada, l’afluència turística va arribar a superar els 10 mil turistes, provocant el creixement exponencial del sector.
Vincles amb la ciutat
No només va ser la promotora del turisme a Calella. També va arribar a tenir una escola, on donava classes d’alemany i anglès. Va aprendre a parlar castellà i català de forma fluida i es va obrir pas en els ambients turístics, comercials i hotelers de la ciutat. Era una dona molt cortès, cordial i comprensiva. Es va casar a Calella i va formar família amb Josep Salvañà Llopart, amb qui van tenir 3 filles que dominaven molts idiomes.
L’empresària alemanya va morir el 3 de novembre del 2006 amb 80 anys.