Un conte de Nadal: “Caçadors de bolets”
Temps era temps que dos amics boletaires, un de Santa Susanna i un de Calella, buscaven un clap de bolets per omplir-ne un bon cistell. Tot d’una, el de Santa Susanna crida: “Hosti, tu, quin bon rellotge!” I el de Calella tot seguit contesta: “Ep, tu, però a què anem, a rellotges o a bolets?”
Poc a poc, sense fer massa soroll, el turisme a Calella, des de fa uns trenta anys, va marxant en bona part cap a Santa Susanna: hotelers, directors, recepcionistes, barmans, personal de manteniment… poc a poc… Si feu una volta pels hotels de Santa Susanna, hi reconeixereu molts conciutadans que presten els seus serveis a aquella població.
A Calella, reconvertirem el Mercat Municipal en un centre cívic. Acosteu-vos un diumenge al Torrentó de Can Gelat de Santa Susanna i veureu tota una gernació de gent comprant al seu Mercat Municipal.
Ah, no patiu! Els turistes de Santa Susanna ja venen algun dia a passejar a Calella, és el que es comenta des de l’Ajuntament de Calella, tirant d’un optimisme voluntariós que cada cop més sona a històries de la vora del foc. De l’últim hotel de nova planta construït a Calella ja en fa més de trenta anys, mentre que a Santa Susanna se’n van construint de tant en tant, i ara mateix n’hi ha un mínim de tres nous projectats.
Des de l’Ajuntament no paren de dir que Calella viu del comerç i del turisme, potser per justificar les subvencions que des de l’Ajuntament destinen al sector: “Oktoberfest”, “Ironman”, etc. Molts pensem des de fa temps que Calella malviu del comerç i del turisme.
A Santa Susanna, el sector hoteler va avançar els diners a l’Ajuntament per urbanitzar la zona hotelera, construir l’aturador de la Renfe o per construir el passeig marítim. A Calella, els hotels sortien com bolets enmig del poble, sense fer cessió de terreny per zones verdes o equipaments. La majoria no disposaven ni de zones d’aparcament. Els calers estalviats pel sector van acabar finalment a Santa Susanna, i ara mateix suposa una competència ferotge pel turisme de Calella.
Sembla que allò de la transferència de rendes no només va d’empresaris i treballadors, sinó que finalment acaba afectant els ajuntaments i, de retruc, a tot el poble de Calella. La cirereta de tot plegat ha estat aquest mateix any: l’Oktoberfest, després de 34 anys, ha marxat directament al poble veí. L’Ajuntament ens sortirà amb la cantarella que a Calella també s’ha celebrat. Anem a per rellotges o a per bolets? Deu meu, quins bolets que ens fotem a Calella.
Vista l’experiència d’aquest any amb el canvi de dates de celebració de l’Oktoberfest, ara mateix , no sé si l’Ajuntament l’està salvant o l’està matant en diferit, el temps ho dirà.
Per cert, a la Riera de la Vall de Santa Susanna hi anava una sortida de l’autopista, l’Ajuntament s’hi va oposar i no es va fer.
Bon Nadal i salut per a tothom.