A l’espera de fer les modificacions urbanístiques per adaptar-se a la normativa actual, a Calella no es donaran noves llicències per a pisos turístics
La suspensió de llicències de pisos turístics s’amplia un any més
Calella continuarà un any més sense nous pisos turístics, mantenint la xifra actual de 534. El ple de l’Ajuntament ha aprovat prorrogar un any més la suspensió de llicències perquè encara no s’han fet les modificacions urbanístiques per adaptar-se a la regulació de la Generalitat dels habitatges d’ús turístic. Els habitatges que tenen actualment aquesta llicència si que poden continuar l’activitat.
Fa un any ja es va fer una moratòria amb l’objectiu d’adaptar la normativa calellenca a les novetats introduïdes per la Generalitat, però l’Ajuntament encara no ha aplicat els canvis. Una demora que li han retret alguns partits de l’oposició, com Estimem Calella, que acusa al govern de no haver fet una bona gestió. L’alcalde, Marc Buch, ha al·legat que encara cap municipi ha creat la nova figura urbanística i que convocarien a tots els grups per començar a treballar-ho el mes de febrer. “Serem els primers? Possiblement”, ha apuntat Buch.
Els canvis entre l’ordenança municipal i la nova regulació del sector són substancials: mentre l’ordenança, de l’any 2018, només requereix d’una declaració responsable, ara és obligatori que l’Ajuntament li atorgui una llicència. També s’estan treballant canvis legislatius perquè les comunitats de veïns puguin vetar els pisos turísticsi perquè hagin d’estarinscrits en un registre estatal. Calella en Comú Podem reclama elaborar una nova ordenança que contempli les noves mesures.
El debat de l’habitatge
Durant el debat plenari, la limitació dels pisos turístics ràpidament ha derivat cap a la crisi de l’habitatge. Mentre l’alcalde relacionava l’augment de lloguer turístic a la inseguretat jurídica dels propietaris davant les ocupacions de persones que deixen de pagar el lloguer residencial, ERC destacava el benefici econòmic que comporten els pisos turístics.
Els partits d’esquerres (ERC, Comuns i CUP) vinculen la manca d’habitatges de lloguer convencional a la quantitat de pisos turístics i han aprovat la moratòria que proposava el govern (Junts i PSC), mentre que Estimem ha votat en contra argumentant que no serveix per resoldre el problema de l’habitatge i el PP s’ha abstingut advertint que no acceptarien un tercer any de paralització.