Els veïns de la Riera Capaspre cap a Sant Pol tenen una renda mitjana 3.700 euros inferior a la dels calellencs que viuen al casc històric i la urbanització Sant Quirze
La zona més rica de Calella té una renda un 33% superior a la més pobra
El mapa mostra la renda per persona per zones censals.(Font: INE)
S’ha parlat en diverses ocasions del fet que Calella és una de les ciutats més pobres del Maresme. Però dins de la ciutat també hi ha diferències de renda molt importants, de fins a un 33%, que en números absoluts és tradueix en 4 mil euros.
De mitjana, un calellenc té una renda de 13.098 euros anuals, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Però hi ha barris on no arriben als 11.500 euros. La renda mitjana per persona s’obté dividint els ingressos totals de l’habitatge entre el nombre de persones que hi viuen, incloent també els infants i les persones que no tenen ingressos.
La zona més rica de Calella comprèn part del casc històric, enquadrada entre els carrers Raval, Batlle i Escoles Pies, incloent també l’urbanització Sant Quirze. Els veïns d’aquesta zona tenen una renda mitjana de 15.177,87 euros. La diferència és abismal amb l’àrea amb una renda inferior, que se situa de la Riera Capaspre cap a Sant Pol, on s’hi troben els veïns de pràcticament tota la zona turística i dels Apartaments Codina. En aquest cas, la renda mitjana és d’11.468,02 euros, el que representa una diferència de més de 3.700 euros.
Així ho mostra l’atles de distribució de la renda de les llars de l’INE, que es basa en les zones censals i que utilitza les dades de l’any 2022. Tot i que les xifres mitjanes sempre indiquen que inclou quantitats força més altes i més baixes, es poden extreure conclusions de quines són les àrees on són més necessàries les ajudes.
També a tocar de la Riera Capaspre, però limitant amb Escoles Pies, es troba la següent zona més pobra, amb una mitjana de 12.506,23 euros. Inclou edificis amb un nombre important d’habitatges com són els Toyca i els pisos de Sant Quirze. Uns beneficis molt similars tenen els veïns de la zona entre els carrers Indústria, Cervantes i la N-II, de 12.577,75 euros de mitjana, i puja fins als 12.836,18 euros entre els carrers Ànimes, Indústria i Doctor Vivas.
Per sobre dels 13 mil euros de renda anual trobem la zona entre Ànimes, Sant Josep i Avinguda del Parc. Freguen o superen els 14 mil entre Cervantes i el Rierany dels Frares i també de Monturiol cap amunt, on s’inclouen les urbanitzacions de la Muntanyeta, el Parc de Calella i Can Carreres. La segona zona més rica de Calella és la compresa entre Sant Josep, Raval i Batlle, amb una mitjana de 14.396,60 euros.
Ciutat empobrida
La renda mitjana de Calella és de les més baixes de la comarca. Els ingressos mensuals de moltes famílies amb prou feines permeten pagar les despeses bàsiques: han de destinar més de la meitat del seu sou a pagar el lloguer, malgrat es considera que no hauria de suposar més d’un 30% dels ingressos. Afegint els subministraments bàsics, com l’aigua, l’electricitat, el gas, el menjar setmanal i serveis ja imprescindibles com un mòbil amb internet, dona com a resultat que moltes persones no arriben a final de mes i la capacitat d’estalvi queda pràcticament anul·lada.
A més, Calella és el segon municipi del Maresme on els pensionistes tenen menys ingressos. De mitjana, un pensionista calellenc guanya 1.251 euros al mes, segons les dades de l’Idescat referents a l’any 2023. Tot i així, si només es té en compte la quantitat que es cobra de la Seguretat Social pels anys cotitzats, la pensió mitjana dels calellencs baixa fins als 1.070 euros. És a dir, una part de la pensió arriba a través d’altres fonts d’ingressos, com plans de pensions privats o rendes de lloguer.
La nostra ciutat acostuma també a trobar-se a la cua de l’atur i és la que més depèn econòmicament del sector serveis, propiciat pel pes innegable del turisme, l’hostaleria i els serveis associats.