Haurem d’endarrerir els rellotges: a les 3h tornaran a ser les 2h, així que dormirem una hora més
Canvi d’hora: aquesta matinada entrem a l’horari d’hivern
Continuarem tenint dos canvis d’hora cada any almenys fins 2026, ja que encara no hi ha unanimitat per eliminar-los
Aquesta matinada de dissabte a diumenge toca canviar l’hora. Haurem d’endarrerir els rellotges, ja que a les 3h tornaran a ser les 2h, així que podrem dormir una hora més. Amb aquest horari ens mantindrem fins el 30 de març de 2025, quan entrarem de nou a l’horari d’estiu.
Els rellotges pròpiament de busques són els únics que s’han de canviar manualment, ja que la majoria d’aparells electrònics es canvien sols, com els ordinadors, telèfons mòbils i rellotges intel·ligents.
A partir de demà, el sol sortirà i marxarà més d’hora: al matí no el veurem fins dos quarts de vuit i la posta de sol serà cap a tres quarts de sis al novembre i pels volts d’un quart de sis al desembre.
Per què canviem l’hora?
Cada any canviem l’hora dues vegades, a finals de març i a finals d’octubre. Un dels principals motius és per l’adaptació de la llum natural a la jornada laboral de la ciutadania, i l’altre és l’estalvi energètic. Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia, podria arribar als 300 milions d’euros, un 5% del total. Però aquestes dades són de l’any 2015, i els nous sistemes d’il·luminació amb criteris d’eficiència energètica alteren aquests anàlisis. A més, les rutines dels ciutadans tampoc són les mateixes que anys enrere. Tampoc queda clar si es pot arribar a gastar més en calefacció.
Sense acord per eliminar-lo
Al si de la Unió Europea s’ha debatut en múltiples ocasions per eliminar el canvi d’hora, però encara no hi ha unanimitat. Així, com a mínim fins l’any 2026 haurem d’anar avançant i endarrerint els rellotges. Si en algun moment s’arriba a un acord de tenir un sol horari durant tot l’any, els experts consideren que seria molt més beneficiós per a la salut mantenir l’horari d’hivern.
80 anys canviant l’hora
El primer canvi d’hora es va implantar a la dècada dels 40 del segle XX. Un moment en què el ritme de vida era molt diferent de l’actual.
Però pot provocar efectes per la salut de la població a llarg termini. Hi ha factors com la llum i la foscor que poden afectar els ritmes cardíacs del cos. La Societat Espanyola del Son assegura que un descans deficient pot afavorir al desenvolupament de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, entre altres. La mala qualitat del son pot fer incrementar la irritabilitat de les persones, rebaixar el rendiment laboral i escolar i afectar a la salut mental.