La taxa d’escombraries s’incrementa un 18,5% a Calella

  • Les famílies veuran un augment d’entre 20 i 25 euros al rebut; un increment que es fa per complir la directiva europea de residus

  • L’Ajuntament encara haurà de destinar una partida de mig milió d’euros per cobrir la totalitat del servei

2024-10-22T16:16:26+01:0022/10/2024|

La taxa d’escombraries a Calella s’apujarà un 18,5% a partir de l’any que ve per tots els usuaris, tant particulars com establiments, un increment que s’aprovarà al ple d’aquest dijous juntament amb la resta d’ordenances. A la pràctica, les famílies veuran un augment en el rebut de “20 euros la majoria de la població i a les urbanitzacions, 25 euros. La taxa serà de 129 euros anuals al centre i 160 a l’extraradi”, explica l’alcalde, Marc Buch, qui afegeix que “feia gairebé 20 anys que no es modificava”. En el cas dels establiments comercials, l’increment va dels 22 euros en el cas de les botigues més petites a més de 660 en el cas dels allotjaments turístics, com càmpings i hotels.

L’any 2025, entra en vigor llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que es basa en una directiva europea que preveu que sigui la ciutadania qui es faci càrrec del 100% del cost real de tots els procediments que cal fer per tractar les deixalles, seguint la màxima de “qui contamina, paga”.

L’Ajuntament recaptava fins ara uns dos milions d’euros de la taxa de residus; amb l’increment del 18,5% sumat al cànon per gestionar els residus de 100 mil euros que la Generalitat retorna al consistori, s’arribarà a recaptar 2.460.000 euros. És a dir, l’Ajuntament encara haurà de destinar una partida de mig milió d’euros per tal de cobrir el cost complet del servei i, per tant, el més probable és que calgui tornar a apujar la taxa més endavant. Buch afirma que els ajuntaments tenen un marge de temps per adaptar-se a la normativa, però que cal aplicar l’increment per evitar penalitzacions.

Tot i així, l’alcalde lamenta que “s’ha fet una llei que ningú acaba d’interpretar-la igual, és complexa” i reclama “unes directrius clares” a administracions supramunicipals com l’Estat espanyol o la Generalitat.

Nova ordenança per bonificar el reciclatge

Buch ha avançat que s’ha encarregat a una empresa externa “la redacció d’una proposta d’ordenança de residus amb la voluntat de bonificar les persones que reciclin correctament. Que hi hagi les màximes tipologies per adequar-nos a cadascú”. Aquesta empresa també ha de proposar com es bonificarà i el mètode per controlar-ho, per exemple, si calen contenidors intel·ligents o càmeres.

Aquest encàrrec s’inclou dins de la redacció dels plecs del nou servei de recollida d’escombraries i de neteja urbana, ja que el contracte actual acaba l’any 2027.

Comparteix el contingut!

Go to Top