S’acaba la temporada turística 2024

2024-10-17T19:33:55+01:0017/10/2024|

Amb la celebració de l’Ironman i de l’Oktoberfest es donarà per tancada la temporada turística d’aquest any. Això no vol dir que ja no es faci res interessant a la ciutat fins l’any vinent. No, però sí que aquests dos esdeveniments multitudinaris marquen -de forma no oficial- el final dels mesos d’estiu i de temporada que podem anomenar “turística”.

I si mirem com ha anat, segurament trobarem opinions de tota mena. Des dels que diran que ha estat normal, fins els que diran que molt bona o, sempre n’hi ha, que ha anat malament. Tot segons el context personal o professional de cada persona.

En el meu cas, que no visc directament del turisme i que em puc mirar les coses des d’una certa distància, crec que no ha estat una mala temporada. El temps -sempre el temps- ha acompanyat i ha permès gaudir de molts dies de sol, tot i que en determinats moments, com els dies de la Fira i la Festa Major de la Minerva, aquest any vam recuperar la pluja. Però això ja és un “clàssic” a Calella.

Pel que fa a l’ocupació dels establiments turístics, estic convençut que la percepció anirà segons hagi estat ple o no tant ple cada establiment. Però estic convençut que ha estat bona. I això és una notícia que ens hauria d’alegrar, perquè si hi ha hotels, càmpings i allotjaments turístics amb alta ocupació, significa que la destinació segueix sent atractiva per un determinat perfil de turista. Segurament, en opinió de persones amb interessos professionals o empresarials, voldrien un perfil amb més poder adquisitiu…, però la realitat és la que és. I ja fa molts anys que la nostra destinació es caracteritza per uns preus entre baixos i moderats. I no resulta fàcil canviar una tendència d’aquesta mena. En tot cas, un perfil més alt econòmicament sempre aniria bé. Els comerços locals i el sector restauració estic segur que estarien més contents.

També he percebut que ha estat una temporada amb poques incidències, tret d’una: la neteja. La temporada va començar amb una amenaça de vaga per part dels treballadors de l’empresa que té la responsabilitat de netejar. No era un tema directe de l’Ajuntament i, per tant, no era de rebut despotricar contra l’Ajuntament. Era un tema intern de l’empresa concessionària. En qualsevol cas, es va resoldre a temps i es va evitar donar una imatge que, sense cap mena de dubte, hauria fet molt mal a la imatge de la ciutat. De tota manera, sembla meridianament clar que cal millorar aquest aspecte de la destinació, ja que les percepcions d’alguns punts concrets no era la desitjada i malmetia la imatge de netedat necessària.

I en un altre aspecte sensible, la seguretat, la temporada ha tingut alguns episodis puntuals que han enterbolit la imatge de la ciutat. Personalment, em nego a acceptar que Calella és una “ciutat sense llei”. No, no ho és. Però el fet d’atraure molts turistes també fa que els delinqüents pensin que és un bon lloc per treure’n un rendiment. A banda d’episodis de violència entre determinats grups de persones que no responen a la delinqüència “turística”, sinó a altres menes de situacions, com diferències entre grups ètnics, rancúnies personals o, i cal pensar que també passa, fets puntuals i fortuïts que acaben per desencadenar actes violents. Amb tot, a partir del mes d’agost hi ha hagut una calma en aquests temes que s’ha agraït. De tota manera, el tema de la seguretat, sempre serà de rabiosa actualitat i sempre semblarà que es fa poc i que caldria millorar. Estic, però, convençut que des de l’equip de govern han entès perfectament la situació i l’alcalde és el primer en treballar per mirar de canviar la situació. Cal que la ciutadania recolzi el que està fent el nostre responsable municipal, bo i saber que no ho té gens fàcil.

I en relació a tots aquells esdeveniments de caire cultural i esportiu que sempre ajuden a atraure visitants, Calella continua sent capdavantera a la comarca. Ni Santa Susanna, que també organitza esdeveniments, arriba a l’alçada de Calella. En aquest sentit, cal fer esment a les entitats cíviques, culturals, d’oci, esportives i lúdiques que té la ciutat. Calella és una ciutat activa, viva i amb un gran impacte sobre el territori pel que fa a la celebració d’actes i esdeveniments culturals. I això comporta que, a banda dels turistes que estan allotjats als hotels i altres establiments, siguin persones dels pobles veïns els que omplin carrers i places per acompanyar-nos en els actes que s’organitzen.

I dintre dels actes, em permeto emfatitzar les Olimpíades de la Gent Gran, organitzada per la mateixa gent gran. És una iniciativa per treure’s el barret! Perquè el rerefons és que “ser gran” no és sinònim de persona que ja no fa res, no s’interessa per res i només està assegut al sofà mirant la tele. No, la idea és que “ser gran” és ser una persona activa i dinàmica, que viu i celebra la vida, que es cuida, que té interessos per aprendre i adquirir nous coneixements, que té ganes de compartir amb altres persones el seu temps. Aquesta idea no només m’agrada, sinó que la comparteixo plenament. Els nostres avis d’avui són l’exemple de com ha de ser una darrera etapa de la vida amb una visió nova, totalment allunyada de la de fa 50 anys i més.

I acabo recordant que la temporada turística de la nostra ciutat és un bon termòmetre de la mateixa comunitat de persones que hi vivim. Si aquesta és bona o molt bona, l’hivern es passa millor. I hi ha més bon humor i un sentiment que estem bé. Però cal deixar clar una cosa: perquè hi hagi una temporada turística bona, cal abans dedicar hores i hores de treball, de feina…, per garantir que la propera serà encara millor. I ara, quan ja tanquem la persiana de la temporada 2024, cal treballar per tal que la del 2025 sigui tant o millor que la d’enguany. Com deia un filòsof “la vida continua…, si tu fas que sigui així”…

Comparteix el contingut!

Go to Top