El consistori estudia la viabilitat de celebrar un esdeveniment dedicat als professionals de les fires a la Fàbrica Llobet
L’Ajuntament vol concentrar a Calella l’organització de les fires catalanes
Aquest any, Calella ha sigut la seu del Congrés de Fires de Catalunya, reunint els organitzadors i tècnics del sector
La Fàbrica Llobet acull cada any diverses fires i esdeveniments. Aquest any, per exemple, s'ha celebrat el primer festival dedicat al motociclisme de la ciutat, The Factory Bike Fest.
La Fàbrica Llobet ha es va omplir de motos amb l'esdeveniment The Factory Bike Fest. (Foto: CalellaCOM)
L’Ajuntament vol que Calella sigui la capital de les fires celebrant un esdeveniment on es posin en contacte els organitzadors amb les empreses que ofereixen els serveis. De fet, a finals del mes de maig, la nostra ciutat va ser la seu del Congrés de Fires de Catalunya, on es van concentrar una setantena d’organitzadors i tècnics municipals de diferents punts del país. Aquest congrés és el punt de partida de la nova fira professional que el consistori vol impulsar.
La Sala Polivalent de la Fàbrica Llobet és l’espai on se celebraria aquest esdeveniment que comptaria amb “un programa tècnic de conferències, presentació de bones pràctiques i sessions de networking, que permetrien articular una programació de presentacions i una agenda tancada d’entrevistes a través de les quals s’obtindrien els contactes dels millors professionals del sector firal”, però també amb estands d’exposició i venda al públic de productes i serveis.
El consistori considera que hi ha un nínxol de mercat perquè “Catalunya no disposa, a dia d’avui, d’una fira adreçada als i les professionals que intervenen en el disseny, la creació i organització de qualsevol tipus de fira, que permeti donar a conèixer nous productes o serveis i oferir solucions al sector” i vol que Calella concentri aquest espai. També per tal que sigui un punt d’innovació i evitar que “els productes o serveis contractats per les entitats firals catalanes es repeteixin arreu i no aportin valor afegit al seu públic”.
Per tal d’estudiar la viabilitat tècnica i econòmica de la fira, l’Ajuntament ha fet una licitació en la qual només s’hi ha presentat una empresa, Angerri Consultors S.L. Un cop superi els tràmits burocràtics, és qui haurà de fer l’anàlisi de la iniciativa i proposar la programació, les millors dates de celebració i fer una estimació del pressupost necessari per portar-la a terme. Aquest estudi té un cost de gairebé 6 mil euros.
El nom provisional amb el qual l’Ajuntament planteja l’acte és “Fira de Fires”, el mateix que porta la Fira de Calella i l’Alt Maresme des de l’any passat, quan la temàtica són els diferents esdeveniments firals de Catalunya. Tot i així, l’empresa adjudicatària haurà de proposar un nom definitiu que identifiqui la fira.
Auge del turisme de reunions
L’organització d’esdeveniments s’ha convertit també en un àmbit turístic en auge, ja que permet desestacionalitzar la temporada i aporta un perfil de visitant d’alt poder adquisitiu. Es coneix per les seves sigles en anglès, turisme MICE, acrònim de les paraules reunions, incentius, congressos i esdeveniments.
Alguns grups municipals han manifestat en reiterades ocasions la necessitat que Calella s’enfoqui en aquest tipus de turisme, com és el cas d’Estimem Calella, que destaca que aportaria grans beneficis com l’impacte econòmic, la desestacionalització, les oportunitats de feina i el posicionament com a destinació.
Una única fira professional no convertiria Calella en un pols del turisme MICE, però la recerca i concentració d’esdeveniments i congressos podria obrir una nova via turística a la ciutat.