La taxa d'atur aquest mes és del 9,31%, comparable a la d'abans de la crisi econòmica i de la pandèmia
Calella registra la xifra d’aturats més baixa en un mes de setembre des de 2008
Una trentena de calellencs se sumen a les llistes de l'atur
La xifra d’aturats tancant el mes de setembre és la més baixa des de 2008 a Calella. La taxa d’atur s’ha situat en el 9,31%, inferior a la d’ara fa 16 anys (9,58%). Pel mig, s’han produït dues crisi econòmiques que han fet disparar la desocupació, com és la derivada de la bombolla immobiliària amb uns efectes devastadors a partir del 2009, i la pandèmia del COVID-19, que va afectar al país a partir del 2020.
Calella sembla retornar a una època de bonança, malgrat una trentena de persones s’han sumat a les llistes d’atur durant aquest mes. Així, setembre ha acabat amb 936 persones sense feina. Malgrat que la desocupació ha augmentat degut a la fi de la temporada turística i la tornada a la rutina, l’estacionalitat no és tan marcada i s’ha reduït la diferència entre la taxa d’atur de l’estiu i de l’hivern.
Contractes indefinits, però feines de menor qualitat
Un dels motius pels quals l’estacionalitat no varia tant ha estat la reforma laboral del 2022, que obliga a les empreses a fer contractes indefinits. La llei vigent només permet fer contractes temporals sempre que es justifiqui molt bé el motiu de la seva temporalitat, i aquests no poden superar els sis mesos de durada.
Tot i així, l’augment dels contractes indefinits no implica que es creïn llocs de treball de qualitat i moltes empreses abusen dels períodes de prova per evitar generar antiguitat entre els treballadors. A més, el sector turístic és un dels que més utilitza els contractes fixes-discontinus, on els treballadors només treballen per l’empresa en temporades concretes, en aquest cas la d’estiu, i passen a l’atur durant l’hivern.
Baixa l’atur al conjunt del Maresme aquest setembre
Segons les dades de l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, el Maresme redueix la seva taxa d’atur en el 9,10%, amb 22 municipis que han reduït el nombre de desocupats. Tanmateix, Tordera es manté amb la taxa d’atur més elevada (11,74%), seguida de Mataró (11,21%), Pineda de Mar (11,10%) i Sant Iscle de Vallalta (9,89%).
El gruix de l’atur comarcal es concentra en les persones de més de 54 anys (38,4%). Pel que fa a sectors, s’ha incrementat l’atur del sector primari (8,54%), amb un 9,62% entre els homes i un 6,67% entre les dones, mentre que la desocupació s’ha concentrat en la construcció, els serveis i la indústria.