El Congrés dels Diputats iniciarà els tràmits parlamentaris per la reforma del Codi Penal que proposava Junts per lluitar contra la multireincidència
Buch, sobre la reforma penal contra la multireincidència: “És una llei que he ajudat a impulsar”
Buch ha viatjat a Madrid per donar suport a Junts al Congrés durant el debat i votació de la proposició de llei
L'alcalde de Calella i altres batlles de Junts ha volgut "mostrar el suport del món local" anant al ple del Congrés dels Diputats on es debatia la proposta.
Marc Buch amb la diputada Míriam Nogueras i el senador Eduard Pujol. (Foto: @marcbuch)
L’alcalde, Marc Buch, celebra que el Congrés dels Diputats hagi donat llum verda a la presa en consideració de la reforma penal que ha presentat Junts per lluitar contra la multireincidència. Afirma que “és una llei que jo mateix he treballat i he ajudat a impulsar” perquè “ha nascut a petició del món municipal”, motiu pel qual s’ha traslladat a Madrid per donar-hi suport presencialment durant el debat i votació al Congrés. Hi ha anat acompanyat dels alcaldes de Vic, Manlleu i la Granadella, tots ells de Junts, tot i que, afirma, concerneix a “tots els partits polítics”.
La proposició de llei de Junts inicia ara els tràmits parlamentaris després d’haver rebut el suport del PSOE i el PP. Planteja una reforma del Codi Penal per tal que una persona amb tres condemnes prèvies per furt entri a presó, independentment del valor de l’import sostret, mentre que fins ara havia de ser d’un mínim de 400 euros.
Una de les novetats que planteja la reforma, i per les quals Buch ha lluitat, és que “els ajuntaments ens puguem presentar com a acusació, pensant sobretot en aquells casos en què es vagin acumulant furts però que, en ser delictes petits, les persones no denuncien”. És a dir, “per acumulació de delictes, nosaltres com a alcaldes ho puguem denunciar”. La reiteració dels robatoris d’objectes de poc valor, sobretot a botigues, és una de les problemàtiques de Calella, tot i que també de mòbils i cadenes.
La modificació també inclou la incorporació a la llei el robatori de dispositius electrònics i mòbils, amb penes de presó d’entre 1 i fins a 3 anys, i un augment del nombre de jutges a Catalunya arribant a doblar-los, de 35 a 70. “No tindrà cap sentit que modifiquem la llei si no posem mitjans tècnics i humans de suport, en aquest cas judicials”, apunta Buch.
Segons l’alcalde, la reforma penal “és molt important perquè, cada cop més, hi ha persones que estan fent de la delinqüència el seu sistema de vida i ens hem de dotar d’eines als ajuntaments per poder combatre aquesta problemàtica”, una situació que es va viure de forma acarnissada a Calella, sobretot a finals de l’any passat.
Qui també ha parlat de la multireincidència i ha anunciat un pla per combatre-la, així com les armes blanques i l’ocupació, és la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, s’ha proposat l’objectiu de “revertir la corba delinqüencial” a Catalunya. A més, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, han creat un sistema d’investigació conjunt per perseguir la multireincidència i els narcopisos amb un dispositiu permanent de 120 agents, la meitat dels Mossos d’Esquadra i l’altra meitat de la Guàrdia Urbana.
Junts tomba la proposta per regular el lloguer de temporada
Un altre tema que s’ha debatut al mateix ple però que no ha prosperat és el canvi legislatiu per regular els lloguers de temporada i d’habitacions que presentava Sumar per combatre el seu ús abusiu i evitar que els propietaris burlin el topall de preus del lloguer. De fet, aquesta és també una problemàtica que afecta Calella; la quantitat de lloguers de temporada fa que l’oferta de lloguer residencial sigui mínima i molt cara. Ha estat precisament el vot en contra de Junts el que ha fet decaure la proposta. Junts havia anunciat que s’abstindria i semblava que la iniciativa podia tirar endavant, però finalment l’han tombat.
La particularitat d’aquest tipus de lloguer és que no estan subjectes a la Llei d’Arrentaments Urbans (LAU), sinó al Codi Civil, i per tant, els propietaris poden apujar el preu als llogaters. La modificació legislativa pretenia canviar LAU per incloure també els lloguers de temporada i l’arrendament d’habitacions perquè també es limités el preu i enduria les condicions de la temporalitat, obligant als propietaris a especificar la causa concreta i fixar una duració d’aquesta circumstància.