El funeral de l’exalcaldessa Candini obre el debat de celebrar comiats al far

  • El símbol per excel·lència de Calella és un dels espais més desitjats a l’hora de celebrar-hi tot tipus d’actes, des dels concerts del NEC a cerimònies privades

  • Si fa anys que el far és l’escenari de casaments amb vistes al mar, el comiat a l’exalcaldessa, Montserrat Candini, obre la veda a la possibilitat que també s’hi facin funerals

Mig miler de persones van assistir a la cerimònia de comiat de Montserrat Candini al far. (Foto: CalellaCOM)

2024-08-03T09:31:05+01:0003/08/2024|

Cap calellenc pot discutir que el far és el símbol de la ciutat. Ho saben també els veïns d’altres municipis. I com a tal, és un dels escenaris que més agraden a l’hora de fer-hi esdeveniments, des de públics, com presentacions per part de l’Ajuntament o el festival NEC, a cerimònies privades. I si ja fa 13 anys que les parelles escullen les impressionants vistes al mar i la càrrega simbòlica del far com a espai per celebrar el seu casament, el multitudinari comiat a l’exalcaldessa, Montserrat Candini, ha obert la veda a que també s’hi realitzin funerals.

Pel moment, fonts del govern municipal asseguren que no es contempla obrir el far per enterraments, però ERC i la CUP plantegen demanar-ho en pròxims plens. El debat ja és sobre la taula. De fet, la CUP ja ho va sol·licitar l’any 2020, reclamant que no hi havia suficients espais on realitzar cerimònies de comiat de caràcter laic i proposant el far, entre d’altres indrets de la ciutat, com a opció. Actualment, l’únic espai habilitat és una sala al Cementiri Pins de la Creu, al qual només s’hi pot arribar en cotxe.

No en va, el mar és un dels espais on, encara actualment, les famílies llencen les cendres dels difunts, tot i que per fer-ho cal un permís de la Direcció General de la Marina Mercant. El far, amb el mar de fons, es podria convertir en un lloc simbòlic on donar l’últim adéu als éssers estimats.

Polèmic inici dels esdeveniments 

Tot i que ara ens sembla molt habitual que el far s’obri a la ciutadania per acollir tot tipus d’esdeveniments, no fa gaires anys que és així. Tot va començar envoltat de polèmica l’any 2006, quan encara tancat al públic, l’alcalde del moment, Josep Basart, va celebrar-hi una festa privada amb l’autorització de l’Autoritat Portuària. El que en aquell moment va suposar una crítica política es va convertir en el tumultuós inici perquè persones particulars demanessin portar-hi a terme els seus actes.

Encara havien de passar uns anys, ja que el far no era de titularitat municipal. L’equipament pertany a l’Autoritat Portuària que, després d’anys de negociacions que es van encavalcar amb dos governs municipals de Calella, el primer amb Basart (ERC) al capdavant i el segon amb Josep Maria Juhé (PSC), va acabar passant a mans de l’Ajuntament amb una cessió d’ús a 25 anys que es va signar el desembre de 2009. També hi va estar involucrada Candini (CiU), que va intercedir a Madrid per pressionar perquè el far se cedís al municipi. Era el primer de tot Catalunya que l’Autoritat Portuària concedia a llarg termini.

Van fer falta moltes reunions per tancar tots els detalls i una forta inversió per adequar l’equipament i fer el Centre d’Interpretació del Far. El 13 de juny de 2011 es va inaugurar el far per la ciutat i, 4 dies després, es va oficiar el primer casament, encara sense ordenança de preus.

Fa 13 anys que se celebren casaments al far. (Foto: RCTV)

Va ser el mes de juliol del mateix any quan l’Ajuntament va aprovar la taxa que establia els preus per casar-s’hi i, des de llavors, qualsevol persona ho pot fer. De fet, les tarifes no han variat: casar-s’hi un dia laborable té un preu de 250 euros per hora, que puja a 375 euros els caps de setmana i festius, als quals cal sumar-li un extra per cada hora addicional.

Comparteix el contingut!

Go to Top