El personal ha votat per unanimitat fer una vaga per reclamar millores salarials, laborals i de la maquinària que utilitzen en el dia a dia
Els treballadors de la neteja i la recollida d’escombraries faran una vaga indefinida a partir de l’1 de juliol
Buch reclama a empresa i treballadors que s'asseguin a negociar i que no s'utilitzi la ciutadania com a "moneda de canvi"
Els treballadors del servei de neteja i recollida d’escombraries de Calella aniran a la vaga a partir de l’1 de juliol, una aturada indefinida amb la qual reclamen millores salarials, laborals i de maquinària. El personal ho ha votat per unanimitat en una assemblea aquest divendres al migdia, demostrant la unitat de la plantilla en la reivindicació de les millores.
El personal ja es plantejava convocar una vaga després que l’empresa, l’UTE formada per Urbaser i Arca del Maresme, anul·lés la reunió que tenien prevista per dijous. Fins l’inici de l’aturada s’han de fer diversos tràmits, com establir uns serveis mínims. En primera instància, es fan de forma compartida entre l’empresa i els treballadors i representants sindicals; si no hi ha acord, s’elevarà fins el departament de Treball, que haurà de decretar quin mínim de personal haurà de treballar.
L’aturada es farà en plena temporada turística, un moment en el que convergeix l’augment de la població i, per tant, dels residus; la necessitat de donar una bona imatge als turistes; i la calor que augmenta la mala olor de les deixalles. Els treballadors no són optimistes amb arribar a un acord que permeti desconvocar la vaga, però hi podria entrar en joc l’Ajuntament per intentar minimitzar la tensió. De fet, el consistori es va oferir a fer de mediador entre les dues parts.
La decisió d’anar a la vaga s’ha pres després de dues jornades de protesta dels treballadors, on han fet xiulades a les portes de l’Ajuntament per visibilitzar el seu malestar. Lamenten que s’estan empobrint perquè els augments salarials són que han tingut són “insuficients” i denuncien que no tenen unes condicions de seguretat adequades degut a l’antiguitat i mal estat dels vehicles i del material. També acusen l’empresa de no tenir voluntat de negociar, ja que va cancel·lar la darrera reunió i no ha presentat cap proposta viable. De fet, es llegeix com una forma de pressió d’Urbaser per tal d’aconseguir un augment de la dotació econòmica del contracte, ja que al·lega, davant el personal, que és deficitari. L’alcalde, però, no vol entrar en aquest debat.
Buch: “Que no ens facin servir com a moneda de canvi”
Davant la vaga prevista, l’alcalde, Marc Buch, demana “a les dues parts, tant a l’empresa com als treballadors, que negociïn i es posin d’acord, i si no es posen d’acord, que no ens facin servir als ciutadans de Calella com a moneda de canvi”. Buch afirma que encara no se’ls ha informat oficialment de la vaga, sinó que ho han conegut a través de la premsa, però reclama “que es compleixi el servei segons el que hi ha acordat en el plec de condicions”.
L’alcalde assegura que l’Ajuntament s’ha posat en contacte amb les dues parts i que “si podem facilitar alguna cosa ho farem, però no és el nostre paper. Som el client, la part perjudicada, i no acceptarem que ens facin servir com a mesura de pressió”. Tot i així, és “optimista” i considera que en el mes de marge hi ha prou temps perquè els treballadors i l’empresa arribin a un acord.
En un comunicat, l’Ajuntament adverteix que “qualsevol afectació a la normalitat del servei de recollida de residus i neteja viària seria inacceptable i tindria conseqüències de manera immediata“.