Uns 300 obrers del Camp Nou s’allotgen a hotels de Calella

  • Les obres del Camp Nou permeten obrir hotels fora de la temporada turística

Els hotels calellencs tenen allotjats diversos col·lectius en els darrers anys que s’allunyen de l’estereotip del turista que ve a passar les vacances. La majoria de col·lectius han vingut per raons humanitàries, però ara també són treballadors de la construcció que provenen d’empreses estrangeres. Encara no s’ha desenvolupat a la ciutat el turisme de sol i dades, aquell que ve atret pel bon temps però forma part d’un sector que li permet fer teletreball i només requereix de connexió a internet.

Fotomuntatge d'un obrer del Camp Nou a Calella

2024-02-18T10:07:03+01:0018/02/2024|

Els hotels es conceben com espais d’oci perquè els turistes, ja siguin de proximitat o vinguin de països llunyans, passin les seves vacances. Instal·lacions amb tot tipus de comoditats i activitats per un omplir el temps lliure. Però a Calella també han tingut altres funcions, com és la de donar allotjament a col·lectius que necessitaven un lloc on dormir per un motiu molt diferent que el de l’estiueig. És el cas dels menors estrangers no acompanyats (mena) l’any 2019 i, més recentment, dels refugiats ucraïnesos per la guerra amb Rússia i dels subsaharians, que encara continuen allotjats a hotels de Calella, encara que en menor quantitat que la inicial.

Ara s’hi afegeix un col·lectiu diferent, que ni ve a passar les vacances ni per motius humanitaris. Alguns dels obrers que treballen per construir el nou Camp Nou s’allotgen a la nostra ciutat; són prop de 300 empleats que únicament hi passen la nit ja que, durant tot el dia, formen part d’un multitudinari contingent que remodela l’estadi del Futbol Club Barcelona i que se’ls veu molt poc.

Els treballadors marxen ben d’hora després d’esmorzar i tornen al vespre, compren el sopar als supermercats de la ciutat i descansen per la nova jornada a la construcció. No fan turisme, però permeten a algun hotel romandre obert en un moment en el qual, habitualment, estaria tancat. Les faraòniques obres del Camp Nou garanteixen una llarga estada: malgrat es preveu que el Barça torni a jugar a l’estadi el 29 de novembre d’aquest any, coincidint amb el 125è aniversari de la fundació del club, la fi de les obres es calcula que serà l’any 2026.

Polèmica per les condicions laborals dels obrers

El holding d’empreses turc Limak és qui s’encarrega de les obres del camp, però degut a la gran complexitat de tasques, té diverses empreses subcontractades. Només per l’estructura metàl·lica, Limak ha contractat quatre mercantils, dues espanyoles i dues turques, però n’hi ha moltes més per cada una de les especialitats. Els obrers que venen d’empreses estrangeres necessiten un lloc on dormir i Calella es presenta com una opció més econòmica que Barcelona malgrat estigui més lluny del Camp Nou. També les mercantils amb seu nacional acostumen a contractar mà d’obra de països on la regulació laboral és més laxa i poden pagar menys.  

Però la polèmica ha enterbolit el desenvolupament de les obres i els treballadors han estat en el focus mediàtic per les denúncies d’explotació laboral destapades per El Periódico, tant per les condicions en les quals treballen com per la compensació econòmica que reben. De fet, Inspecció de Treball ha trobat irregularitats a la meitat de les 45 empreses subcontractades fins ara, forçant-los a complir la legislació nacional i pagar els sous que pertoca al personal. L’Ajuntament de Barcelona ja va multar al Barça per incomplir els horaris de les obres.

I això que els números parlen per si sols: les obres del Camp Nou costen 850 milions d’euros, però Limak s’endú també altres honoraris, segons apunten mitjans econòmics. En total, l’Espai Barça puja a l’estratosfèrica xifra de 1.500 milions d’euros.

Comparteix el contingut!

Go to Top