Els alcaldes de l’Alt Maresme i la Selva reclamen més efectius dels Mossos d’Esquadra
Els alcaldes s'han reunit a Poblenou. (Foto: AJ. Pineda)
Els batlles de deu municipis de l'Alt Maresme i la Selva s'han reunit per analitzar la situació econòmica dels ajuntaments; a diverses poblacions es pujaran els impostos degut a la inflació generalitzada. A la trobada també s'ha parlat sobre la seguretat i mobilitat dels municipis, la conclusió dels alcaldes és demanar més mossos.
Els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Maresme i la Selva reclamaran més efectius dels Mossos d’Esquadra al territori. Els dirigents municipals no veuen amb bons ulls que, en algunes ocasions, “només hi hagi una patrulla de mossos per tota la demarcació”. Per això han acordat demanar a la Generalitat que augmenti el nombre d’efectius, en especial des de Setmana Santa i fins el mes d’octubre, quan es duplica la població arribant pràcticament als 500 mil habitants, una xifra molt diferent als 200 mil habitants de població estable de l’hivern.
La seguretat és un dels temes que van tractar en una trobada que va reunir els batlles de deu municipis: Calella, Pineda de Mar, Sant Pol, Canet de Mar, Arenys de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera i Lloret de Mar.
Problemes de finançament local
Xavier Amor, l’alcalde de Pineda, va presidir la reunió, que tenia l’objectiu d’analitzar la situació de les finances municipals i el desequilibri econòmic dels ajuntaments.
L’Ajuntament de Calella, al darrer ple, va aprovar incrementar l’IBI en un 6,43% de cara al 2024, a més d’altres impostos com el de construccions, la plusvàlua i el d’activitats, una pujada que es fa per “garantir la viabilitat de l’Ajuntament”, segons va declarar l’alcalde, Marc Buch. El consistori calellenc no és l’únic que apujarà les ordenances; també ho farà Pineda, entre d’altres.
Els alcaldes i alcaldesses coincideixen en el fet que “l’increment de la inflació i la pujada de preus de subministraments, com són l’electricitat i el gas, ha provocat un desequilibri important en els pressupostos dels ajuntaments, que els obliga de cara al 2024 a buscar l’equilibri pressupostari amb una pujada d’impostos”. En molts casos, havien estat congelats durant anys per minimitzar l’impacte en les famílies de la crisi per la COVID-19 o la crisi econòmica del 2008.