L’Ajuntament apuja l’IBI un 6,43% pel 2024

  • També s’incrementen altres impostos, com el de construccions, la plusvàlua i el d’activitats

  • L’Ajuntament recaptarà 772 mil euros més per “garantir la viabilitat de l’Ajuntament”

2023-10-08T10:48:26+01:0008/10/2023|

L’Ajuntament de Calella pujarà, a partir de gener de 2024, els impostos municipals. El que més es notarà és l’IBI (Impost sobre Béns Immobles), és a dir, el que paga cada ciutadà per casa seva i pels locals, conegut popularment com “la contribució”. També pugen altres tributs, que no afecten de forma generalitzada a tots els calellencs. L’increment de tots aquests impostos li comportaran a les arques públiques un augment de 772 mil euros, superant els 10 milions d’euros en el capítol dels ingressos municipals. 

Segons l’alcalde, Marc Buch, la major part d’aquests 772 mil euros es destinaran a pagar la tercera fase de la valoració de llocs de treball dels treballadors municipals, d’uns 550 mil euros, a la qual se li suma l’increment dels sous públics marcats per l’Estat. Buch afirma que l’augment dels impostos és necessari per “garantir la viabilitat de l’Ajuntament. L’oposició reclama que es destini part d’aquesta recaptació a polítiques socials i demanen reduir despesa i no augmentar l’endeutament.

Com pugen els impostos? 

El que els ciutadans més notaran en el rebut és l’increment d’un 6,43% de l’IBI, i d’un 6,5% en el cas dels terrenys i béns rústics. Les oficines, els comerços i els immobles d’hostaleria, així com la indústria de més valor, tindran un augment del 6,47%.

Qui vulgui fer obres també notarà un increment. L’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) s’apuja un 8,8%. A nivell pràctic, qui faci reformes per valor de 10 mil euros, ara haurà de pagar 370 euros a l’Ajuntament per tenir la llicència per executar la reforma, mentre que abans eren 340 euros. 

Un altre dels tributs que puja és la plusvàlua, un impost que es paga en casos concrets, com la compra-venda d’un edifici. Serà un 40% més elevada sobre el coeficient que s’aplica en funció dels anys que té l’edifici. Aquest tribut va ser mediàtic perquè, fa dos anys, el Tribunal Constitucional va declarar que la forma com es calculava era inconstitucional, obligant al govern central a modificar-lo per evitar un daltabaix als pressupostos dels ajuntaments.

També l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) puja, però en aquest cas no afectarà al ciutadà de a peu. Aquest tribut el paguen només aquelles empreses que facturen més d’un milió d’euros, que a la nostra ciutat és, bàsicament, el sector turístic, especialment els hotels. El que canvia és el coeficient aplicable, però això sí, hi haurà diferències entre ells: els que estan situats a la zona hotelera els augmenta un 1,33% i els que estan ubicats a la resta de la ciutat els pujarà un 8,8%. 

En el cas d’altres tributs, com el preu públic per l’assistència a ensenyaments municipals especials i la taxa per l’ús d’edificis municipals, només canvia la forma com s’haurà de pagar, però no la quantitat. Els usuaris puntuals hauran de fer el pagament de forma directa, però aquells que l’utilitzen mensualment l’hauran de domiciliar.

El govern es queda sol defensant l’augment dels impostos del 6,43%

Només el govern, format per Junts i el PSC, ha votat a favor d’augmentar els impostos. “El cost de la vida s’ha anat incrementant, no només a les cases sinó també a l’Ajuntament”, defensava l’alcalde, Marc Buch, en el ple municipal en el que s’ha votat l’increment de les ordenances, afegint que “per poder seguir oferint els serveis i seguir pagant els sous és necessari la regularització dels impostos municipals”. Les ordenances no s’apujaven des de l’any 2020, just abans de l’esclat de la pandèmia; l’IPC (Índex de Preus al Consum) des del 2020 s’ha incrementat gairebé un 17%. 

No ho veuen de la mateixa manera els partits de l’oposició, que entenen la pujada generalitzada de preus però consideren que cal baixar la despesa i no augmentar la recaptació d’impostos. La líder del PP, Céline Coronil, ha acusat al govern de “pujar els impostos per pagar els compromisos electorals”, ja que es preveu un endeutament important per fer front al cost del nou aparcament de l’Hospital, valorat aproximadament entre 4 i 5 milions d’euros. Els preus aquest últim any s’han incrementat un 2,6%. Sebastià Tejada, portaveu de Calella en Comú Podem, comparteix la preocupació per l’endeutament i es queixa que han debatut l’augment dels impostos “a cegues, perquè comencem a aprovar els pressupostos sense tenir les dades de liquidació del 2022, no és admissible”. Tant el PP com Calella en Comú Podem i ERC hi han votat en contra, mentre que la CUP i Estimem Calella s’han abstingut.

Comparteix el contingut!

Go to Top