L’R1 és una de les línies de Rodalies més afectades per les incidències
L’any 2019, el servei de Rodalies de Catalunya va patir 208 incidències greus, segons el programa de TV3 “Planta Baixa”. Això es tradueix en més d’una incidència greu cada dos dies o el que és el mateix, en 0,56 incidències diàries.
D’aquestes 208 incidències, 23 serien responsabilitat de Renfe, l’empresa operadora de Rodalies de Catalunya, (avaries al mateix tren, falta de maquinistes,…); 82 serien atribuïbles d’Adif, l’empresa pública encarregada del manteniment ferroviàri (sobretot problemes de senyalització o a les catenàries) i 103 serien per altres causes, com per exemple, atropellaments o incidents d’ordre públic.
Ara bé, moltes de les incidències son, si més no, curioses.

Un tren ple de graffitis a Calella
Per exemple, alguns trens de més de 200 metres de llargada, sobretot els que circulen a les línies R1, R3 i R4 no caben físicament a totes les estacions com la d’Arc de Triomf. Aquestes mateixes línies, també estan afectades per aquells trens que són de dos pisos, que no hi caben a l’estació de Plaça Catalunya.
Però una de les afectacions més comunes i que tots els usuaris habituals de Rodalies ha vist i patit, són les pintades de graffitis. Aquestes pintades fan que no puguin circular els combois si estan a la cabina del maquinista o a la sortida d’emergència dels passatgers.
A més, les vies úniques a les línies R1 entre Arenys de Mar i Maçanet-Massanes i a l’R3 entre Montcada i Puigcerdà accentuen les incidències.
Si ens centrem en l’R1, la línia més antiga de la península i una de les més concorregudes, és una de les més afectades i que més incidències pateix, sobretot per la seva proximitat amb el mar, en poblacions com Sant Pol de Mar o o el tram entre Mataró i Vilassar de Mar entre d’altres, fa que les onades en cas de temporals marítims, arribin a les mateixes vies i fins i tot topin amb els mateixos combois que hi circulen.
Fa un mes que el temporal Glòria va arrasar tota la costa maresmenca i ha afectat encara més les incidències en el tram entre Malgrat de Mar i Blanes, quan la força del riu Tordera va esfondrar el pont ferroviari que unia les dues poblacions. Segons Adif, es trigarà uns 10 mesos en restablir la circulació. De moment, els trens inicien i acaben el seu recorregut a Malgrat de Mar. En el tram fins a Blanes, s’ha habilitat un servei alternatiu per carretera amb 6 autobusos contractats a Autocars Calella.
Precisament, arran del temporal, els alcaldes del Maresme han tornat a reclamar solucions. Segons geòlegs experts, com a molt en 30 anys el mar haurà engolit gran part de l’R1 i del front marítim. Els geòlegs proposen traslladar la línia a l’interior de la comarca i soterrar-ne una bona part. De fet, aquest vell projecte està redactat i aprovat però mai s’ha tirat endavant.
Des de la Generalitat reclamen al Govern espanyol que s’inverteixin més de 4.000M d’euros que es van prometre fa 10 anys, i que des del 2015 només s’ha invertit el 14%.