Els veïns del Parkinsol, desesperats per una màfia que ocupa i ven els locals

  • La màfia ven il·legalment “drets d’ocupacions en locals” i els fa pagar un lloguer setmanal

  • La policia n’ha desocupat un en diverses ocasions durant aquests últims 15 dies

Els veïns multipliquen la seguretat de les portes amb doble pany, candaus i altres elements per intentar evitar les ocupacions.

Han reforçat la seguretat d'un local que la policia acaba de desallotjar

  • Una màfia dedicada a obrir i vendre locals està afectant la convivència a les galeries del Parkinsol. A la zona hi ha locals buits que els propietaris no cuiden i acaben ocupats per màfies amb l’objectiu de vendre “drets d’ocupació” a persones vulnerables. Els altres propietaris que mantenen activitats estan preocupats pel mal ambient que s’hi ha generat i la por a que també siguin víctimes d’aquesta organització.

2022-10-12T10:48:48+01:0012/10/2022|

Alguns dels locals de l’interior de les galeries del Parkinsol estan ocupats. Molts establiments estan buits des de fa anys i una màfia dedicada a l’ocupació els obre, s’hi està uns dies i els ven a altres persones amb pocs recursos. Han creat un negoci il·legal que ven els “drets d’ocupació” que han adquirit després de quedar-se uns dies en un establiment que han forçat.

Els propietaris dels locals han de vigilar constantment perquè els marquen amb papers o amb escuradents per comprovar si hi ha activitat o si tenen via lliure per adjudicar-se una nova propietat privada amb la que fer negoci. És insostenible, no podem seguir així, lamenten els veïns, pel que es plantegen contractar seguretat privada i instal·lar càmeres de vigilància. 

Dos dels locals actualment ocupats són contigus i es troben al mateix passadís que el Jutjat de Pau. En un d’ells hi viu un jove d’uns 20 anys, la seva parella i el seu germà. Anteriorment dormien en una altra casa ocupada, però quan els van fer fora, van trucar a un contacte que els va vendre aquest local per 600 euros. Segons els veïns, provoquen aldarulls i serien propers a l’organització que s’encarrega d’obrir i vendre establiments.

Hi ha dos locals contigus ocupats actualment

Al local ocupat adjacent hi viu una dona de mitjana edat amb els seus dos gossos. Afirma que “em van enganyar amb un contracte fals. Jo vaig pagar dos mil euros, però constantment em demanen més diners”. Explica que és fisioterapeuta i que, veient la inseguretat de la zona, vol viure a un altre pis i mantenir el local per les seves sessions, parlant amb l’administrador i adquirint-lo de forma legal. Té dos gossos que s’alteren cada vegada que algú passa a prop de la porta, un d’ells borda desesperat fins que es calma. L’extorsionen demanant-li diners cada setmana per poder continuar a l’immoble.

El problema és que els veïns no saben qui són els propietaris dels locals per poder-los avisar. Actualment, les lleis només permeten que sigui el propietari -o el seu advocat en nom seu- qui denunciï l’ocupació. Un greuge que ara la Generalitat vol modificar per tal que les comunitats de veïns o els ajuntaments puguin comunicar l’ocupació. Aquest canvi, si s’arriba a aprovar, pot allargar-se durant mesos fins que es faci efectiu. 

Locals desallotjats

Aquesta mateixa setmana, la policia ha desallotjat un dels establiments. En aquest cas, el propietari si que ho ha denunciat i els cossos de seguretat han fet fora al jove que hi havia, ja que feia menys de 48 hores que hi havia entrat. L’individu podria ser un dels membres de l’organització que pretenia revendre el local. El noi portava un ganivet, no se sap si per defensar-se en cas de ser atacat o per obrir els múltiples reforços de seguretat que tenia la porta i que no van tenir l’efecte esperat. 

La policia ha desallotjat aquest local, que va ser ocupat tot i tenir elements de seguretat

També havia tret la cinta policial que el precintava per poder-hi accedir, ja que feia pocs dies també havia estat desallotjat per la mateixa policia. El mes passat, la policia també va intervenir per treure un ocupa d’un altre dels passadissos interiors del Parkinsol.

Alerta amb els marcadors

Els veïns estan desesperats amb la situació. Expliquen que s’han trobat papers, escuradents i altres objectes petits que serveixen com a marcador per la màfia que s’encarrega d’obrir els locals. “Llencen un paper o col·loquen l’escuradents al costat de la porta. Si en un parell de dies continuen al mateix lloc, saben que ningú hi ha passat i ho veuen com una possibilitat per ocupar-lo”, explica un dels propietaris d’un altre local que hi manté una activitat. S’han estat ajudant entre ells durant aquest estiu en l’època de vacances per evitar les ocupacions als seus immobles. 

Els amos dels locals que hi tenen negoci viuen amb la por que els hi forcin el pany. Han col·locat tancaments metàl·lics: “vinc cada dia a controlar perquè no se què em trobaré. Molts cops he vist boles de paper que han llençat des de fora -una reixa protegeix la porta- i les trec perquè sàpiguen que hi ha algú”. En altres immobles es troben amb la mateixa situació.

Quan els veïns no saben qui és el propietari i no el poden avisar és quan els ocupes tenen sort; s‘hi estableixen i el venen a altres persones en situacions precàries. Hi ha almenys tres locals que, o bé per disputes amb l’herència o bé perquè pertanyen a grans tenidors, els propietaris no se’n cuiden i han acabat ocupats. 

La indignació i la incapacitat de sentir-se segurs ha portat als veïns a plantejar-se pagar seguretat privada que controli les galeries i instal·lar de nou càmeres de videovigilància. Alguns ja han posat un doble pany, reixes, persianes i altres elements de seguretat per evitar ocupacions i robatoris. Un dels locals si que va patir un furt.  

De moment, no han transcendit situacions de violència degut als locals ocupats, tot i que l’ambient als vespres i nits a l’interior dels passadissos del Parkinsol no és agradable. Les persones grans surten a llençar les escombraries quan encara hi ha llum per evitar passar de nit pels passadissos. A més, s’ajuden entre ells mateixos comprovant que la gent gran entra segura a casa. 

No en va, aquesta mateixa setmana, un ocupa d’un local de Mataró va agredir a un home amb un pal, obrint-li el cap, i va llençar a terra a la propietària que volia recuperar el seu immoble, situació que esperen que no s’arribi a produir al Parkinsol.

Comparteix el contingut!

Go to Top