El Premi Ciutat de Calella deixa de ser de votació popular per l’escassa participació

El trofeu del Premi Ciutat de Calella té una característica forma d'onada

  • Amb una participació mitjana del 2,5% del cens per convocatòria i molt poques candidatures en l’última edició, l’Ajuntament ha decidit eliminar la votació popular del Premi Ciutat de Calella.

2022-07-11T11:35:49+01:0011/07/2022|

La ciutadania ja no pot votar qui creu que és el mereixedor de rebre el Premi Ciutat de Calella. L’escassa participació que s’ha registrat any rere any ja feia preveure que calia un canvi i, enlloc del format, l’Ajuntament ha optat per eliminar la votació popular i que sigui un jurat els que decideixin qui rep el guardó. 

El Premi Ciutat de Calella va néixer l’any 2013 com un reconeixement a la trajectòria de persones i entitats de la ciutat creat perquè la mateixa ciutadania pogués escollir. Però les xifres de participació es mouen al voltant dels 300 vots, que representa un 2,5% del cens cridat a votar. Tot i que destaca la convocatòria del 2019 amb 700 vots, la majoria han tingut menys de la meitat. El sistema de votació a través d’una urna i una papereta que es mou per la ciutat durant dies no inspira confiança als ciutadans.  

Amb aquests precedents, era obvi que el Premi Ciutat de Calella necessitava un canvi. No obstant, la decisió d’eliminar la votació popular senta un precedent perillós. Totes les convocatòries amb baixa participació quedaran suprimides? En els Pressupostos Participatius, la xifra de vots també és mínima, però la seva base és, tal com diu el nom, la participació. Tampoc en la consulta popular sobre la platja de gossos es va arribar al 10% del cens.

Tot plegat també fa pensar que la majoria de ciutadans no es veuen reflectits en la dinàmica d’aquest guardó. La desafecció fa que la ciutadania s’allunyi de la institució.

El Premi Ciutat de Calella s’ha caracteritzat per tenir una baixa participació any rere any, amb un pic l’any 2019, quan van guanyar el metge jubilat de l’Hospital de Calella Pere Puig, qui també va ser cap de la Unitat Funcional de Patologia de la Mama, i els Amics del Parc Dalmau.

L’eliminació del vot popular ja es va produir l’any 2020, en plena pandèmia, quan l’Ajuntament va premiar als sanitaris, voluntaris i víctimes de la COVID-19. L’any passat va quedar molt deslluït perquè la categoria individual va quedar deserta en haver només un candidat i en la col·lectiva una de les dues entitats va renunciar. Veient la situació, l’Ajuntament va crear una categoria institucional que el govern escollia a dit. Enguany no ha anunciat si la mantindrà.

Presentació de candidatures

Amb tot, fins el 24 de juliol es poden presentar les candidatures tant per la categoria individual com la d’entitat. No s’hi poden presentar regidors ni l’alcalde o alcadessa que estigui exercint el càrrec, tampoc els funcionaris públics que puguin influir en la decisió del premiat. Els requisits són que la persona hagi nascut o estigui empadronada a Calella i que l’associació estigui inscrita al Registre Municipal d’Entitats. Es pot autopresentar la pròpia persona o entitat o també la pot presentar un tercer.

El premi s’entregarà en una gala el dia 2 de setembre, però el 28 de juliol el jurat, format per guanyadors d’edicions anteriors, ja emetrà el veredicte. Enguany el jurat estarà format per Francesc Montero, Pere Puig, Sílvia López, Josep Miracle i per representants de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), dels Amics del Parc Dalmau i de la Cooperativa l’Amistat.

Comparteix el contingut!

Go to Top