Sebastià Tejada (CeC): “Ara toca fer polítiques d’esquerres de promoció econòmica”

  • Tejada és el candidat de Calella en Comú amb la determinació d’aconseguir l’alcaldia

  • Insisteix en la necessitat d’una agència de promoció econòmica que revitalitzi la ciutat

Sebastià Tejada considera que la zona de la plaça Bartomeu Barceló és una de les que necessita una acció política més proactiva, pel que vol estar a prop de la gent que hi viu. Ben a prop hi tenen el local de Calella en Comú.

Tejada vol que la ciutadania més allunyada de l’àmbit polític també se senti representada

  • Sebastià Tejada García va néixer fa 61 anys a un poble de la serra de Granada. Amb 14 anys va venir amb la família a Catalunya i es va instal·lar a Sant Boi de Llobregat. També ha viscut a Sant Esteve Sesrovires, on a finals dels anys 90 va entrar a formar part d’ICV. Fa 16 anys es va taslladar a Calella i, després d’uns anys allunyat de la política, va decidir muntar una candidatura d’ICV que va aconseguir un regidor l’any 2015. També milita al PSUC, però ara es presenta com a alcaldable de Calella en Comú. Té dos fills i treballa en una empresa de packaging des de fa més de 30 anys.

2022-06-12T15:48:16+01:0012/06/2022|

L’any 2015 va ser el cap de llista d’ICV a Calella, ara ho serà amb Calella en Comú. Per què ha decidit tornar a ser alcaldable?

Jo vull ser alcalde. Això és important, has de tenir una certa determinació per animar-te a adoptar aquesta decisió. Quan un està en l’edat madura i professionalment ha desenvolupat la resta de la carrera, podria pensar en situacions més relaxades. Jo no. Crec que Calella necessita una empenta, experiència en la gestió, idees noves i clarament diferenciades de les anteriors. També requereix gent disposada a sumar sense aspiracions individualistes. Em veig en aquesta tessitura. 

No li dona importància a aquest mantra que es diu del “relleu generacional”? No hi ha relleu al seu partit?

El nostre partit té possibilitats de presentar un altre candidat. Altres formacions per força han de fer relleu generacional perquè els antics candidats estan desapareguts. En el nostre cas, era una decisió relativament fàcil de prendre, perquè la meva voluntat era clara, el coolideratge ha sigut efectiu i els companys han vist com a positiva la possibilitat que jo sigui el cap de llista.

Presentant-se vostè no ha fet que algú del partit que podria ser més jove i tingués ganes d’encapçalar la candidatura no fes el pas endavant?

No, en aquest moment això no ha passat. Hauria sigut possible si s’haguessin donat les circumstàncies, però la cosa estarà madura més endavant. Jo no penso perpetuar-me en el càrrec. Si tenim la possibilitat de governar tindrem un repte important, però serem capaços de fer evolucionar la ciutat de forma ràpida. Podem fer una millora de Calella amb certa serenitat i en un àmbit creatiu sortiran més persones amb ganes de tirar endavant. No només el projecte, sinó també de treballar per la ciutat. 

Durant aquesta legislatura s’han vist dos lideratges diferents dins de Calella en Comú… Creu que han sabut aprofitar la legislatura?

No hem tingut cap problema, totes les decisions que s’han pres han sigut per consens. En la nostra executiva no s’ha votat mai. Josep Maria és una persona que exerceix un lideratge inspirador, és la persona que ha presidit aquesta legislatura en la nostra entitat. Jo sóc una persona més d’acció, més preocupada per les qüestions concretes, per tirar endavant les coses de forma efectiva. 

Durant el seu període com a regidor d’ICV feia una oposició molt fiscalitzadora i més dura que en aquesta legislatura. A què es deu el canvi? Alguna cosa el frenava?

Segurament, la incorporació de Josep Maria ens ha fet una mica més reflexius. Però el que ha passat són elements externs a la nostra determinació. Quan es va declarar la pandèmia ens vam posar a disposició de la senyora Candini i li vam dir fins i tot que si els seus regidors estaven aclaparats per la feina, ens oferíem a que fes una delegació de competències i a treballar al seu dictat. Calia tenir una actitud col·laborativa i no exactament combativa. Això s’ha allargat durant dos anys, però quan semblava que es calmava i podíem entrar un altre cop en la dialèctica més discursiva, la senyora Candini s’ha posat malalta i ens ha obligat a reposicionar-nos. 

La nostra relació amb el govern seguirà sent igual amb la incorporació de Buch a l’alcaldia. No ens enganyem, segurament per decisió estratègica de l’alcalde hi ha més apertura, i nosaltres hem vingut amb la clara decisió d’influir en el govern. 

Tejada atribueix a la pandèmia i la malaltia de Montserrat Candini el seu canvi de tarannà com a regidor a l’oposició.

Els partits de l’oposició tenien un regidor més que el govern, però no han aprofitat aquesta composició del ple. Què ha fallat?

El PSC es va entendre abans de les eleccions amb el PDeCAT, per tant, ja estava fet el govern. Només faltava afegir la clau que donés seguretat, que era Ciutadans. Nosaltres, abans que l’alcaldessa fos elegida, ho vam intentar gairebé tot. Va ser impossible orquestrar un govern essencialment d’esquerres. 

Però vau fer una taula de confiança que volia significar una acció des de l’oposició, i que va acabar fracassant. I durant la legislatura s’ha vist a l’oposició mirant-se de reüll, entre ERC i Comuns sobretot, per qui aconseguia que no fos Ciutadans el que votés.

La nostra intenció quan no vam aconseguir formar govern era informar a la ciutadania que hi havia una alternativa clara d’esquerres. Això no va funcionar. Segurament, l’element decisiu era veure que l’equip de govern funcionava d’una manera compacta amb el vot de Ciutadans. Davant la pèrdua d’un objectiu clar i quan tothom mira més el que es decideix a Barcelona que a Calella, va fer que cada partit tingués una estratègia diferenciada.

Quins creu que han de ser els pilars del nou govern?

Calella ja ha assajat les polítiques liberals, que han consistit en la inacció. En la promoció econòmica, en la intervenció social, en la lluita contra el canvi climàtic. Sempre inacció. Ara toquen polítiques d’esquerres, de promoció econòmica, fortes. El nostre Ajuntament no té capacitat per engegar accions proactives en l’àmbit econòmic i de la millora del teixit social. Això no vol dir que no hi hagi personal qualificat, nosaltres defensem que si. Però la maquinària no està ben orientada.

Des del 2015, pensem que s’ha de tenir una agència de promoció econòmica dedicada a captar recursos, a agafar idees i projectes que no estiguin ben desenvolupats i tirar-los endavant amb suport. Necessitem que el pressupost, que és petit, es pugui eixamplar. Com? No amb recursos propis de la ciutadania, si més no en els pròxims anys. Hem de caçar recursos, no podem fracassar com en el tema de la Riera Capaspre amb l’ACA o amb els Next Generation presentant programes que no tinguin res a veure amb el que es demana. Necessitem una agència que tracti tots aquests temes i, a dins, una oficina especialitzada en la creació de producte, com el turístic. Una empresa pública que ja existeix i és Gestvia, els seus estatuts ja ho permeten.

L’alcaldable de Calella en Comú assegura que calen polítiques d’esquerres en l’àmbit econòmic i insisteix en la necessitat de convertir Gestvia en una agència de promoció econòmic per donar un impuls a la ciutat.

Per fer això, que farà augmentar la despesa però no els recursos propis, s’hauran de buscar recursos externs…

Els recursos han d’arribar a la població. Alguns són tan elementals que sembla mentida que no anem a caçar-los. Un exemple: l’ingrés mínim vital. L’any passat, l’aportació mitjana va ser de 500 euros al mes i aquest any se situarà al voltant dels 600 euros. A Calella van 900 famílies a Càritas i, per descomptat, són candidates a aquesta ajuda. L’esforç per omplir les seves sol·licituds és ridícul. Potser no les aprovaran totes, però moltíssimes si. Multipliques 600 euros per dotze mesos i per les 900 o 1.000 famílies i estem parlant de set milions d’euros. I la gent que rebria aquesta prestació s’ho gastaria en menjar, en roba, en habitatge, en serveis. Quedaria a la ciutat. Només caldrien dues o tres persones per omplir les sol·licituds. Si posem gent capacitada, d’aquí Calella o que vinguin de fora, dedicades a aquestes coses i al tema Next Generation, a les energies alternatives…

Està parlant de càrrecs de confiança…

Estem parlant de professionals. Potser alguns estan en l’estructura municipal. Si incorporem un tècnic de medi ambient, també podem afegir un tècnic de promoció econòmica. Algú dedicat a l’àmbit financer, per exemple, que sàpiga desenvolupar projectes.

La nostra Oficina de Turisme per força ha d’estar connectada amb una escola de turisme. El producte ja no és el que era. Ara és d’experiències i Calella està ben situada, té un clima fantàstic, té locals barats, pisos relativament econòmics… estem en una situació ideal per captar talent i recursos.

 Cada vegada pren més importància la sostenibilitat degut a l’emergència climàtica, un dels valors del seu partit. Com es pot potenciar des de Calella?

Nosaltres busquem que aquesta agència de promoció econòmica creï activitats que tinguin un valor afegit elevat, que es puguin desenvolupar en espais petits, que en tenim moltíssims, però que requereixin formació: enginyers, arquitectes… Totes les millores relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic tenen això. La rehabilitació: Calella té centenars de pisos que necessiten rehabilitar-se, també onze pensions i hotels abandonats. I després d’aquesta crisi, potser encara tindrem més edificis turístics que necessitaran una reconversió. Això implica introduir tecnologia i generar ocupació d’alt nivell d’ingressos i de valor afegit. També amb les renovables o l’aigua.

Ja té en ment les persones que l’acompanyaran en la candidatura?

Ja podríem formar una llista molt atractiva, però ens deixem un marge per incorporar més persones. De forma soterrada, parlem amb gent des de fa molt de temps. No hi ha pressa per prendre decisions, el que era important sota el nostre punt de vista era definir el lideratge, perquè et permet treballar amb més llibertat.

I amb Podem?

En principi, l’acord amb Podem és positiu. Calella en Comú existeix, també un cercle de Podem però no sembla que estigui actiu. Els acords a la cúpula ens permeten tirar endavant. Nosaltres estem encantats d’abraçar a companys que vulguin incorporar-se a un grup que ja ha fet una feina que està consolidada. Obrim la porta a que qualsevol persona, encara que tingui una altra militància, si és coherent amb els postulats de Catalunya en Comú i, en l’àmbit local, de Calella en Comú, s’incorpori. Tot i que en algun moment hagin tingut alguna diferència amb nosaltres, si compleixen les condicions poden ingressar individualment sense cap problema. 

Quina participació han tingut en les negociacions per eliminar una de les plantes de l’aparcament del supermercat Aldi? Si aconsegueixen entrar al govern, aturaran les obres per tal de deixar el jaciment a l’aire lliure?

Nosaltres hem sigut els que s’han oposat a l’Aldi, els que vam fer totes les al·legacions. Hi ha gent que ha manifestat la seva oposició i alguna vegada ha signat alguna acció, però qui ho ha fet tot hem sigut nosaltres. Des de l’estudi previ d’afectació arqueològica, de mobilitat… tot. Si el supermercat no està inaugurat des de fa dos anys és culpa nostra. A partir d’aquí, arriba un moment en què l’Aldi es farà. A partir d’aquí, què hem de fer? Negar aquest fet o intentar aconseguir, primer, que l’àrea d’exposició sigui tant gran com sigui possible? Per això vam fer la proposta d’eliminar la segona planta d’aparcament. El conveni és ruïnós per l’Ajuntament, pagava les dues plantes d’aparcament però Aldi se les quedava funcionant a canvi del dret de vol. Havíem de salvar el que es pogués. 

Aviat tindrem també les dades del nou aparcament, no se d’on sortiran 5 milions d’euros i la seva viabilitat, crec que encara s’han d’estudiar altres opcions. Tota aquella pastilla està pendent de moltes actuacions. Si Aldi no es fa, és per una decisió seva. L’Ajuntament de Calella no està en posició d’afrontar una indemnització, ni la Generalitat té cap intenció de fer-ho, ni ningú. Hem de comptar que tirarà endavant. 

Sebastià Tejada: “Si l’Aldi no està inaugurat des de fa dos anys és culpa nostra”

Les seves primeres paraules han estat “jo vull ser alcalde”. Què pot aportar Sebastià Tejada com a alcalde?

En els últims dies estic sentint a parlar molt de candidats joves, però per ser realment joves han d’aportar estratègies noves. Un candidat de pocs anys però que aporti estratègies antigues i comprovadament ineficaces per Calella és un candidat vell. Tinc 61 anys i una forma física que he heretat de la família, perquè la gent de la muntanya som així. Professionalment, estic acabant la meva carrera en la indústria, tinc una excel·lent disponibilitat per treballar per la ciutat.

Sóc d’un partit mentalment molt jove, som els primers que vam incorporar als programes les idees feministes. Als anys 80, els primers que vam parlar d’ecologia, d’ecosocialisme als 90. Un partit que es renova constantment i sempre té pensaments nous, té un candidat jove malgrat tingui 61 anys.

Comparteix el contingut!

Go to Top