Malgrat i Blanes demanen que el Delta de la Tordera es declari reserva natural
La desembocadura de la Tordera és una font de vida. (Foto: Agents Rurals)
El temporal Glòria va propiciar que la desembocadura del riu Tordera creixés i es convertís en un punt de nidificació i de migració per una gran quantitat d'espècies.
Els Ajuntaments de Malgrat de Mar i de Blanes s’han unit per demanar a la Generalitat que el Delta de la Tordera es declari reserva natural parcial per protegir la desembocadura del riu, que s’ha convertit en l’hàbitat de centenars d’espècies, com aus, llúdrigues o tortugues de rierol.
Les reserves naturals són espais d’extensió reduïda però de considerable interès científic que es considera que cal preservar. Una reserva parcial implica que es poden explotar els recursos alhora que es protegeix la zona i que només cal un decret del Consell Executiu per declarar-la. La desembocadura del riu Tordera ja està integrada en el Pla d’Espais d’Interès Nacional (PEIN) de Catalunya i forma part de la xarxa Natura 2000.
El temporal Glòria que va tenir lloc a finals de gener del 2020 va suposar una explosió de vida per la zona, ja que va incrementar la superfície i va convertir-la en un punt d’escala per les aus migratòries. Abans del Glòria, en el delta s’hi podien veure bernats pescaires, martinets i blauets. Ara també hi ha flamencs, àguiles pescadores o xatracs grossos, però també moltes altres espècies de mamífers, rèptils o amfibis. Gràcies a la gran crescuda del riu per l’efecte del temporal, es van dipositar en tres dies el volum de sediments que s’aportaria al ritme habitual en 10 o 20 anys, donant més espai, més aliment i més tranquil·litat a tota la fauna.
Blanes i Malgrat estan treballant també en l’elaboració d’una Ordenança Municipal per regular l’ús de l’espai, que actualment no permet l’accés més enllà d’un observatori d’ocells que s’ha creat a la banda de Blanes. No obstant, la policia ha posat desenes de denúncies per entrar a la zona a persones que s’han saltat la prohibició.