Les farmàcies es queixen que el sistema informàtic per informar dels positius és lent
La farmàcia Ana Martínez assegura que pot fer un test d’antígens cada 3 minuts quan hi ha cua
Aquesta última setmana hi ha hagut cues per fer-se test d'antígens
Ana Martínez és la titular de la farmàcia amb el seu nom, situada al carrer Bruguera
En els últims dies, especialment en la darrera setmana que ha estat l’inici del segon trimestre escolar, les farmàcies han viscut un gran increment de persones que anaven a buscar tests d’antígens. Les que estan adherides al programa TAR, que fan les proves i introdueixen el resultat a La Meva Salut del pacient, ho han notat encara més: s’han format llargues cues de gent que esperava per fer-se el test després d’haver estat en contacte amb un positiu, especialment escolars que han tingut un cas de COVID-19 a la classe.
Enmig d’aquest boom en la demanda de tests, la farmàcia Anar Martínez, situada al carrer Bruguera, s’ha hagut d’adaptar per fer front a tots els clients. “L’estratègia és que al mostrador agafem les dades i posem números, després fem els tests a dins. Cada tres minuts jo podia fer un test. Des de les 16:30h que vam obrir fins les 20:15h vaig estar fent tests. Tota aquesta informació després cal pujar-la al TARCAT. Em vaig emportar els papers a casa per introduir les dades i vaig estar fins les 23:30h”, explica la titular, Ana Martínez, en un divendres més tranquil que la resta de la setmana.
Malgrat la quantitat de tests que fan, la proporció de positius és baixa. De 61 proves que van fer en una tarda, només 2 van sortir positives. Martínez assegura que les persones contagiades ràpidament apareixen reflectides en la plaqueta: “quan és positiu, el resultat és instantani. I quan surt una ratlleta forta i l’altra fluixa, ja el dono com a positiu, perquè si se’n fa una a l’endemà donarà positiu, ho tinc comprovat”.

Es poden fer tests a les farmàcies, però també comprar-los i fer-los a casa
Regulació del preu del test
A partir d’avui, qui hagi anat a comprar un test d’antígens a una farmàcia haurà pagat, com a molt 2,94 euros. És el preu que ha estipulat el govern espanyol per tal de regular un producte que s’ha convertit en essencial i que va patir pujades espectaculars durant el Nadal per l’increment de la demanda. Però als farmacèutics això els pot suposar un problema, perquè molts han comprat les proves a un preu superior als proveïdors. “Si no guanyo però no perdo, vale, els compro. El que no vull és perdre. Perquè el temps que passem fent això no està pagat”, exposa la farmacèutica, que afirma que des de Salut abonen uns tres euros per test realitzat a les apotecàries adherides al programa TAR. Però l’organització, les llargues cues i l’obligació d’haver d’introduir després el resultat fa que, en molts casos, no els surti a compte. Tot i així, ho fan per ajudar a descongestionar al CAP.
Per tal de poder formar part de la xarxa de farmàcies que poden realitzar els tests, els farmacèutics van haver de fer una formació. L’Ana Martínez la va fer abans de l’estiu del 2021 per poder començar donant servei als monitors de casals d’estiu. A l’inici de curs, al setembre, professors i alumnes també van comprovar que eren negatius abans d’anar a classe. Però l’espectacular demanda que tenen ara no l’han tingut mai.
Nova titular des de fa un any
La farmàcia del carrer Bruguera s’anomenava Castells perquè la seva propietària era Genoveva Castells. Però es va jubilar i, l’any passat, l’Ana Martínez la va comprar. “Jo tenia una farmàcia a Premià de Mar i va sortir l’oportunitat de comprar aquesta. No vam poder fer inauguració ni res perquè ens va enganxar la pandèmia, perquè va ser el 25 de febrer de l’any passat, i va ser molt discret. Però les noies són les mateixes”, explica. Ha introduït algun canvi pel que fa als productes i a la gestió del medicament, també ha ampliat la formació del personal, però funciona força igual que anteriorment.
La seva filla està cursant quart de Farmàcia i l’establiment de Premià de Mar era petit per les dues. Al de Calella, en canvi, poden haver dues titulars, de forma que es convertirà en un negoci familiar. Les dues han tingut clar des de petites que es volien dedicar a la farmàcia. Però l’Ana ha estat professora durant més de 20 anys, sent directora d’un centre de secundària a València, la seva terra. Quan la seva filla li va comunicar que estudiaria farmàcia, va decidir tornar a la seva vocació i fer-se amb un negoci que pogués servir per les dues. També el seu marit es dedica a la farmàcia, però a la part d’investigació des del Parc Científic de Barcelona.