Fetxlemi: peluixos, roba i complements fets a mà amb ganxet

L'Emi Pizarro cosint un unicorn d'amigurumi

2021-12-14T18:35:47+01:0014/12/2021|

Els productes personalitzats són cada vegada més un reclam a l’hora de fer un regal. I l’Emi Pizarro és una artesana calellenca que s’hi ha especialitzat amb objectes fets a mà amb ganxet. Des de roba per nadons especialment pensada per guardar-la com a record fins a complements o peluixos fets amb la tècnica de l’amigurumi.

L’amigurumi és un acrònim de dues paraules japoneses: ami significa teixit i nuigurumi vol dir ninot de peluix. És una tendència japonesa que consisteix en teixir petits ninos amb ganxet.

Tot i que té algun producte guardat, la majoria els fa per encàrrec personalitzats. “He fet tres lleons i cada lleó és diferent. No repeteixo mai el mateix nino”, explica. En funció del que li demanen, pot fer els ninos, sonalls, portaxumets i mòbils pels bressols amb una mateixa temàtica. També s’ha basat en fotografies de mascotes per recrear-les amb ganxet, com ocells, gats i gossos, uns ninos que fins i tot als mateixos animals han agradat.

En ser fets a mà amb fil de cotó, tenen un cost superior als peluixos que es fan en sèrie a les fàbriques. “Em baso en el material i els detalls que afegeixo per establir un preu, si ho hagués de comptar per la quantitat d’hores que hi dedico, és impossible”, exposa l’Emi, que sovint ha de crear ella els seus propis patrons si li demanen una figura concreta que no ha fet mai. Ara està fent una Dori, l’entranyable peix blau de la pel·lícula “Buscant en Nemo”, una figura nova per la que ha d’investigar la forma en la que quedi millor.

Com que la majoria de ninos estan destinats als infants, no utilitza ulls o altres objectes de plàstic pel perill d’ennuegament, sinó que també els fa cosits.

El seu aparador i plataforma de venda és Instagram, on s’anomena @fetxlemi. A través del seu perfil mostra les seves creacions i rep les comandes. Les xarxes socials són una eina molt útil pels artesans, que es poden donar a conèixer a pràcticament arreu del món.

Tot i que amb el que més gaudeix és elaborant els objectes de puericultura, també ha fet sabatilles, jerseis, barrets per adult i algun cobrellit. Tot i així, explica que és només un passatemps que utilitza per tenir uns diners de més i que ho fa al seu temps lliure, que compagina amb la seva feina.

Des de petita va començar a cosir, però va ser quan va arribar a Calella, fa cinc anys, que va posar-s’hi de debò i va obrir el compte d’Instagram. Forma part de l’Associació Calella Artesana des de pràcticament abans que es creés: va ser una de les dones que va fer bates pels sanitaris en el moment que l’escassedat de material va afectar l’Hospital de Calella i, un cop passada l’època més dura del confinament, es van constituir com a associació.

Comparteix el contingut!

Go to Top