El ple debatrà demà revisar el POUM a petició de Calella en Comú
Els comuns entenen que el POUM actual ha quedat obsolet per tots els canvis que ha anat patint la ciutat i pels que passarà pròximament. Tot i així, la proposta sembla que no prosperarà a tenor de les converses mantingudes amb els diferents partits.
Calella en Comú considera que el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), el document que regula com ha de ser la ciutat, està desfasat i cal revisar-lo per tal de fer-ne un de nou. El POUM que actualment regeix Calella va ser aprovat fa 16 anys, quan la ciutat tenia un 40% menys d’habitants, una de les qüestions que els comuns exposen que fa necessària la seva actualització. Volen adaptar-lo a les necessitats actuals i futures del municipi tenint en compte els canvis ja previstos que s’han de desenvolupar pròximament, com la creació d’un accés Sud a la C-32, que alhora pot pacificar la N-II i convertir-la en una via urbana.
Els comuns consideren que cal preparar la ciutat per travessar la frontera dels 20.000 habitants. Segons les dades més recents, de l’any 2020, Calella té 19.277 habitants i cada any aquesta xifra va creixent.
La revisió del POUM és necessària, segons els comuns, per tal de propiciar la creació de noves activitats econòmiques. El portaveu del grup municipal, Sebastià Tejada, considera que cal “proposar actuacions urbanístiques en zones concretes per millorar la competitivitat del sector turístic i del sector comercial”, entenent que el sector hoteler està “en reconversió” i que “el teixit productiu s’ha de reformar”.
A més, Tejada exposa que cal “crear les condicions perquè petites activitats econòmiques en l’àmbit de la creativitat cultural, tecnològica, etc., es puguin instal·lar. Això implica afavorir, en determinats locals que ara són comercials o en determinats edificis, fer activitats d’aquest tipus”. Afegeix que aquesta innovació no només és necessària en l’àmbit urbà sinó també en el sector agrari.
Calella en Comú també demana fer un Pla de Protecció del Patrimoni, a nivell cultural, arqueològic, arquitectònic, paleontològic i paisatgístic, que substitueixi el Catàleg actual. Apunten a un “canvi total d’estratègia”, amb un document que detalli el tipus de protecció de cada element, les actuacions que s’han de portar a terme per conservar-lo i el pressupost del que cal dotar-lo per executar aquestes actuacions.
El nou POUM s’ha fer d’acord als criteris de sostenibilitat ambiental i en la línia de lluita contra el canvi climàtic, remarquen els comuns, alhora que demanen redefinir els criteris de la gestió del litoral a l’empara de la Llei de Costes de la Generalitat i de l’Estat.
Un altre dels punts importants pel partit ecologista és la recepció de Can Carreres, un tema que creuen que cal “solucionar definitivament”. De fet, Calella en Comú encara espera resposta a les al·legacions que van presentar sobre el projecte d’urbanització que es va aprovar al febrer de 2020. La intenció dels comuns és anar plegats amb l’Ajuntament de Pineda de Mar, ja que Calella només disposa de l’11% de la superfície de la urbanització. El cost del projecte presentat pel govern és d’uns 10 milions d’euros.
Una qüestió que caldrà tenir en compte a l’hora de redactar un nou POUM és el Pla Director Urbanístic (PDU) que la Generalitat està preparant i que es preveu que s’aprovi de forma inicial a la primavera de 2022. Aquest pla, que està per sobre del que pugui decidir Calella, preveu restringir la construcció a diverses zones de la ciutat.
Calella en Comú defensarà la revisió del POUM al ple de demà, tot i que de les converses mantingudes amb la resta de formacions polítiques s’intueix que no prosperarà. Tejada lamenta no haver rebut un input positiu del PDeCAT i el PSC, que en el seu pacte de govern porten la creació, precisament, d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.