Has vist una vespa asiàtica? Informa’n als Agents Rurals

La vespa asiàtica té el tòrax negre i el cap ataronjat

  • La vespa asiàtica (vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. A finals del 2004 es va introduir a França, al port de Bordeus, a través d’un contenidor que venia de la Xina. Més tard es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. Es calcula que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.

2021-05-16T17:30:02+01:0016/05/2021|

A Catalunya estem en fase de colonització i expansió, sobretot al nord-est del país. Les comarques on s’ha confirmat la presència de la vespa asiàtica han estat Barcelona, el Maresme, els dos Vallès, la Selva, Girona, Osona, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Baix i Alt Empordà, entre d’altres zones.

La varietat nigrithorax, que és la que va arribar a Catalunya l’any 2012, presenta un tòrax negre envellutat i segments abdominals de color castany vorejat amb una fina franja groga. Únicament el quart segment de l’abdomen és gairebé en la seva totalitat de color groc ataronjat. El cap és negre, la cara és ataronjada i les potes, a la part final, castanyes.

Els mecanismes de lluita són molt limitats i d’una baixa eficiència. En definitiva, només serveixen per minimitzar els efectes més perjudicials. És per això que es forma i es divulga als apicultors professionals, Cos d’Agents Rurals, ADF, Mossos d’Esquadra, Bombers, Policies Locals, caçadors, pastors, per tal de que tinguin un coneixement de la presència d’aquesta espècie invasora.

Què cal fer si veiem algun exemplar?

Quan es detecti un niu nou a qualsevol comarca o un exemplar de vespa asiàtica en aquelles comarques on no s’havia detectat ni comprovat la seva presència s’ha de comunicar al Cos d’Agents Rurals al telèfon 93 561 70 00 o a través del mail velutinacar@gencat.cat.

En cas de detectar algun exemplar, no s’ha d’intentar capturar, amb el risc de picada que suposa. Només en el cas que es pugui, fer una fotografia de l’exemplar o niu i enviar-la per correu electrònic als Agents Rurals.

La persona que detecti un niu ha de mantenir-se a una distància mínima de 5 metres. No és recomanable acostar-s’hi sense l’equip de protecció adequat. A més, cal indicar la ubicació concreta de l’exemplar o niu, indicant la localitat, lloc o paratge concret, si és possible amb les coordenades, i el possible risc que s’observa.

Les picades de la vespa asiàtica fan molt de mal per la gran mida del fibló, encara que no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després de diversos dies.

Comparteix el contingut!

Go to Top