La taxa d’atur augmenta de forma implacable a Calella: febrer tanca al 18,39%
Abans de la pandèmia es formaven grans cues a l'Oficina de Treball. Ara s'atén telefònicament
L'ocupació a Calella s’està veient molt afectada pels efectes econòmics derivats de la pandèmia.
El mes de febrer ha tancat amb 1.569 calellencs registrats com a demandants d’ocupació. Són 21 persones més que al mes de gener. La taxa d’atur de Calella és del 18,39%.
Com passa a molts pobles turístics, l’atur a Calella és estacional: els mesos d’estiu, quan puja el turisme, augmenta el nombre de persones ocupades mentre que quan acaba la temporada turística les afiliacions a la Seguretat Social disminueixen. Gener i febrer solen ser els mesos amb un atur més elevat.
Des de l’any 2013, hi havia una tendència a la baixa de la desocupació que la pandèmia ha capgirat. En comparació al mes de febrer dels anys 2020 (16,26%) i 2019 (16,73%), l’atur ha pujat un 2%. Enguany, a més, es preveu una temporada turística fluixa. No s’esperen les dades d’ocupació que s’han assolit altres anys. Això pot significar xifres altes d’atur en mesos normalment positius per l’ocupació. Dependrà, en gran part, de com avança la campanya de vacunació per saber si es poden flexibilitzar les restriccions sanitàries.
La xifra de persones aturades al Maresme supera les 31.000 i no ha parat de créixer els darrers mesos amb increments interanuals que superen el 25%. A nivell de Catalunya, l’atur ha pujat en 4.209 persones. Actualment, hi ha 512.290 persones registrades com a parades a les oficines de l’atur a Catalunya, un 29% més que fa un any.
Una altra xifra significativa és la del nombre d’ERTO: només al febrer s’han tramitat 20.000 expedients nous a Catalunya i ja són gairebé 193.000 les persones incloses en un expedient temporal d’ocupació. Els sectors més afectats són la restauració, el comerç, l’oci i el turisme. En el període març-desembre es van resoldre un total de 7.009 expedients de regulació de l’ocupació d’empreses amb la seu social al Maresme afectant un total de 44.144 persones treballadores.
Acord per reactivar l’economia del Maresme
El Consell Comarcal, patronals i sindicats han signat l’Acord de Concertació pel Desenvolupament Econòmic, Social i l’Ocupació del Maresme. L’objectiu és definir polítiques i línies d’actuació que frenin la pèrdua de llocs de treball i reactivin el teixit empresarial.
El document aprovat marca set línies estratègiques a treballar. D’una banda, establir polítiques per al desenvolupament i la reindustrialització del territori, augmentar el pes del sector agroalimentari i de la flor i la planta i impulsar un nou model econòmic basat en l’economia verda: les energies renovables, la mobilitat i l’economia circular.
També pretén integrar les iniciatives d’economia social i solidària del Maresme, fomentar l’aplicació de clàusules socials a la contractació pública i reduir la bretxa digital.
Pel que fa al comerç, la restauració i el turisme, es proposa ajudar a les empreses a ser més competitives i generar projectes de formació a les persones treballadores. L’acord també esmenta el sector marítim, del qual es vol millorar la qualitat dels llocs de treball. Per últim, crear una taula de reactivació per la COVID-19.