Els veïns de l’hotel Marisol se senten desemparats davant dels aldarulls
- Cada dia hi ha problemes provocats per joves que han residit al centre Marisol però que ja han fet 18 anys i ara no tenen un lloc on viure. Es passen dia i nit a la piscina desocupada del davant. Els veïns se senten desemparats i desprotegits; arriben a afirmar que la seva zona és la “ciutat sense llei” i no ve la Policia Local quan l’avisen.
Els veïns dels carrers propers a l’hotel Marisol continuen queixant-se d’aldarulls durant el dia i durant la nit. Tot i que durant aquestes últimes setmanes s’han produït amb menys intensitat, gairebé cada dia els Mossos d’Esquadra hi han de fer alguna actuació. No totes són a causa dels MENAs: la majoria són per joves que han estat tutelats per la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya) i que han residit al centre i que, quan han fet els 18 anys, els han fet fora. Ara, sense un lloc on viure, vaguen per les ciutats on han estat allotjats per estar amb els seus amics. Un dels punts on se situen és a davant de l’hotel, a una piscina desocupada.
Els joves han condicionat l’exterior de la piscina per poder-hi dormir. Els companys menors d’edat que viuen a l’hotel Marisol els donen mantes, coixins i roba d’abric per la nit, ara que són més fresques. També utilitzen els matolls de l’interior del recinte per amagar els seus botins, els que aconsegueixen de les coses que roben per després vendre. Necessiten els diners per comprar aliments i roba; no tenen casa ni lloc on poder anar a menjar. Altres volen diners per comprar substàncies il·legals o nocives.
Els Mossos d’Esquadra van fer tres actuacions durant la jornada d’ahir. La primera, sobre les 10h del matí, quan van detenir a un jove de 18 anys acusat de robatori amb violència per arrencar-li a una senyora una cadena d’or que portava penjada del coll.
Sobre les 21h, els Mossos es van emportar a tres joves a comissaria per violació de domicili: la piscina on dormen alguns d’ells és una propietat privada on no hi poden estar. Dos dels detinguts, menors d’edat, es van quedar a comissaria fins que els van recollir els seus educadors, al que tenia més de 18 anys el van deixar en llibertat i un quart jove, que era resident del Marisol, el van tornar al centre directament.
A la 1:30h de la matinada, els Mossos van detenir a un menor i a un major d’edat acusats de temptativa de robatori a la platja.
Els veïns se senten desemparats
Els ciutadans que viuen a la zona s’han resignat a aprendre a viure amb aldarulls constants. Afirmen que és la “ciutat sense llei” i se senten desprotegits. Expliquen que la Policia Local ja no hi va quan truquen per algun problema. Veuen com hi ha joves que es droguen i d’altres que vomiten des dels balcons del Marisol cap al carrer, embrutint els seus cotxes. Diuen que els Mossos els recomanen que s’organitzin per tal de denunciar-los.
Amb el temps, els veïns han anat coneixent a alguns dels MENAs que viuen a l’hotel i que s’hi porten bé. Alguns juguen amb els seus fills a la plaça del costat. No deixen de ser joves que han arribat fins aquí sols, sense la seva família.
Altres ciutadans, especialment els pares i mares amb fills adolescents, tenen por de que vagin sols pel carrer. Darrerament s’han denunciat diverses intimidacions cap a nois de Calella per part d’aquests joves, que els demanen diners o el mòbil. Quan els Mossos reben l’avís, van directament cap a l’hotel Marisol.
Diversos robatoris a una botiga de comestibles del carrer Jovara
Una botiga del carrer Jovara regentada per paquistanesos és un dels punts on els joves van habitualment. El propietari explica que ja li han robat en diverses ocasions, gairebé sempre cervesa amb alcohol. Diu que hi van entre tres i quatre nois que es distribueixen per la botiga i que s’amaguen les llaunes pel cos. No ho ha denunciat, està resignat ja que durant el temps que la botiga estaria tancada perdria més diners que el que podria aconseguir denunciant perquè les llaunes ja no els hi tornaran i els presumptes delinqüents es declararien insolvents.
18 anys, el punt d’inflexió
Com va explicar CALELLA COMUNICACIÓ amb el cas de l’Ibrahim, el jove que va estar allotjat al centre de menors de l’hotel Marisol i en el moment en el que va complir 18 anys el van fer fora, la DGAIA se’n desentén perquè deixen de ser menors. Això implica que el llit i el menjar que tenien fins al moment, desapareix. Molts d’ells delinqueixen perquè no veuen una altra sortida.
En Mohamed, un dels joves que viuen a l’hotel Marisol, és dels pròxims en marxar. Haurà estat tutelat menys d’un any i, per tant, no disposarà d’ajuda quan compleixi els 18 anys. Li queden tres mesos per arribar a fer la majoria d’edat i ja s’està buscant una casa, encara que sigui com a ocupa, on pugui anar. Ell vol trobar feina per poder pagar un lloguer. Està molt desmotivat perquè al seu voltant té exemples de com pot ser la seva vida en tres mesos i no té ganes d’anar a les classes que fan al centre.
Des del 31 de maig, una seixantena de MENAs s’allotgen a Calella. No són sempre els mateixos, als que provocaven problemes els portaven a altres centres més tancats i fan fora als que tenen 18 anys. Per això, hi ha molta rotació. Al principi, tenien entre 16 i 17 anys. Ara, els més petits en tenen 14. Inicialment, la data prevista de sortida dels menors de Calella és el 19 de setembre. Hores d’ara no se sap si es complirà amb aquesta data, perquè el centre on havien d’anar encara no està preparat.
L’antiga escola Salicrú
Les entitats socials veuen amb molta preocupació la gestió que s’està fent del fenomen de la immigració de menors no acompanyats i de l’acollida que n’estan fent les administracions.
En algunes reunions amb els partits polítics locals han apuntat la necessitat d’utilitzar les instal·lacions de l’antiga escola Salicrú per a tasques d’àmbit social. Un lloc on es podria crear un centre de menors no acompanyats i que, creuen, seria més adequat que en un hotel al mig de la ciutat com està ara. L’edifici de l’antiga escola Salicrú té aules que es podrien utilitzar per fer-hi activitats i com a dormitoris, menjador i espais comuns adequats, així com els patis per esbargir-se. Amb aquest canvi, la Generalitat no hauria de pagar a la propietat de l’hotel per tenir allotjats els 60 menors no acompanyats i podria destinar els més de 75.000 € mensuals de cost a condicionar l’edifici del Salicrú.