Camins per arranjar al Parc del Montnegre i el Corredor

  • La Serra de ca l’Estol i la Serra de les Guilles, del terme municipal de Calella, formaran part del Parc del Montnegre i el Corredor quan la Generalitat de Catalunya acabi els tràmits per ampliar-lo. ERC va demanar un inventari de camins i requerir a la Diputació, ens gestor del parc, que els arregli.

2021-02-18T18:10:47+01:0018/02/2021|

Des que s’han alleugerit les mesures de restricció de mobilitat i hem passat de tenir confinament municipal a confinament comarcal, el Parc del Montnegre i el Corredor és bastant freqüentat. Forces calellencs pugen fins a Sant Andreu de l’Arboceda per la carretera d’Hortsavinyà. Just al trencant on hi ha l’ermita, hi ha un aparcament i on comença oficialment el parc a dia d’avui. Per arribar-hi a peu cal passar per camins que estan força malmesos. La carretera -inicialment asfaltada- té un tram final que cal arranjar.

De fet, els camins que formen part del parc estan força malmesos des que vam patir el temporal Glòria -a principis de 2020- i les grans pluges que van deixar més de 200 litres per metre quadrat a l’abril passat. En aquest sentit, el grup municipal d’Esquerra Republicana de Calella va presentar al desembre passat una moció per demanar que l’Ajuntament elabori un inventari de camins de Calella i requereixi a la Diputació de Barcelona arranjar senders del parc i limitar-ne l’ús motoritzat. Aquesta moció es va aprovar amb el vot dels partits de l’oposició -el Govern de JxC i PSC hi va votar en contra-. Curiós que al municipi veí de Pineda, el PSC voti a favor a la mateixa moció presentada pels republicans pinedencs. Sembla que els socialistes dels dos municipis tenen visions diferents de com s’ha de portar la gestió territorial de l’entorn natural.

El PSC de Calella i Pineda, amb visions diferents sobre l’arranjament de camins al Parc del Montnegre i el Corredor. Així com el PSC pinedenc va sumar-se a la moció presentada per ERC Pineda, el PSC de Calella va decidir votar-hi en contra juntament amb Junts per Calella.

El Parc del Montnegre i el Corredor està gestionat per la Diputació de Barcelona i integra 13 municipis de tres comarques: el Maresme amb Arenys de Munt, Dosrius, Mataró, Pineda de Mar, Palafolls, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Tordera, la Selva amb Fogars de la Selva, el Vallès Oriental amb Llinars del Vallès, Sant Celoni, Vallgorguina i Vilalba Sasserra. L’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda està just a la confluència dels tres termes: Calella, Pineda i Tordera; però pertany al terme municipal de Pineda.

Calella és present a les reunions del Consell Coordinador del parc perquè des de 2009 està previst ampliar el parc natural amb la Serra de ca l’Estol i la Serra de les Guilles que pertanyen al terme municipal de Calella. De moment, aquesta ampliació encara no s’ha dut a terme oficialment. La nova àrea en que s’estendria el parc abarcaria també els municipis de Sant Pol, Santa Susanna, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Argentona.

Hi ha dubtes entre els propietaris dels terrenys del terme municipal de Calella que acabarien formant part del parc sobre les conseqüències de l’ampliació amb les limitacions o avantatges que suposaria que els seus terrenys formin part d’un nucli natural.

La competència de la modificació de l’àmbit de protecció i de l’àrea perimetral del parc pertany a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que encara no ha donat resposta. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Pineda ha reclamat a la Generalitat que acceleri els tràmits.

L’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda, reformada pel Cau de Calella

Sant Andreu de l’Arboceda està situat a 330 metres sobre el nivell del mar. Per arribar-hi a peu des de Calella cal anar pel quilòmetre 3, paral·lel a la carretera d’Hortsavinyà passant per sota l’autopista i amunt. Cal vèncer el desnivell del Turó de la Punta de Garbí -a 412 metres d’alçada-. En tres hores i mitja a un ritme mitjà es pot anar des de Calella a Sant Andreu i tornar. El camí de baixada es pot fer per Puig de Popa. Aquí, la ruta.

Si es prefereix arribar-hi en cotxe i deixar-lo a l’aparcament de Sant Andreu de l’Arboceda es poden fer rutes pels camins que hi ha al voltant per anar fins a Can Pallofa (2,2 km) o al Salt de l’Aigua (4 km).

L’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda està sent reconstruïda, des de fa uns anys, pels Amics Escoltes del Montnegre. L’ermita va ser adquirida per l’entitat calellenca que va formalitzar un conveni amb l’Ajuntament de Pineda amb l’objectiu de rehabilitar tot el conjunt.

El projecte, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, i que està duent a terme Amics Escoltes del Montnegre, oferirà un espai polivalent per a ells mateixos i un espai per a grups que ofereixi els serveis elementals d’acollida per a estades curtes. O sigui, una mena de casa de colònies.

Una ermita del segle XI

El conjunt de Sant Andreu de l’Arboceda, està situat en els primer turons elevats de la serra del Montnegre, dins del terme de Pineda de Mar. La primera referència històrica data de l’any 1079 i formava part de la parròquia de Santa Maria de Pineda de Mar. Des del segle XIX, l’ermita es troba en estat d’abandonament. Annexat, hi també un espai anomenat antigament com el Mas de Sant Andreu, datat dels segles XVII-XVIII.

L’ermita està prou ben conservada. Actualment hi ha una part que té un sostre de fusta a mig construir. Encara queden restes d’un absis, enderrocat ja d’antic. L’edifici annex està en un estat molt més precari. 

L’ADF Alt Maresme, torna a estar operativa

L’ADF Alt Maresme, que forma part de la Comissió Consultiva del Parc del Montnegre i el Corredor juntament amb altres ADF de la zona torna, a l’activitat després de l’aturada per COVID-19. L’entitat forestal, amb seu a Santa Susanna i encarregada de vigilar els boscos de Calella, Pineda, Santa Susanna, Malgrat i Palafolls, torna a ser operativa amb la relaxació de mesures de confinament.

L’ADF va aturar la seva activitat amb el confinament municipal per tal d’evitar els desplaçaments dels seus voluntaris, tot i que alguns d’ells estaven operatius per si havien d’atendre una emergència. Des del passat cap de setmana tornen a estar operatius.

L’ADF Alt Maresme, que passa sovint per la zona de Sant Andreu, vigila els boscos i l’estat dels camins i també vetllen perquè els usuaris facin un bon ús de l’entorn i no malmetin l’espai natural, així com també estan a disposició per si algú necessita algun tipus d’ajuda.

Comparteix el contingut!

Go to Top