Som aquí
Som partidaris de refer ponts amb ERC. De fet, la Laura Borràs no és partidària de trencar-los, ja que té molts vincles amb Esquerra i procedeix d’un entorn molt proper a ERC Malgrat que la realitat fa veure que hi ha interessos i lògiques de partits. Laura Borràs ve a servir al país i per aconseguir allò que en principi volem tots els independentistes: posar allò que ens uneix per damunt d’allò que ens separa, aquesta és la nostra manera de fer.
La realitat ha estat, i és, que tot i que es podia pensar que si partits independentistes governaven junts es podria avançar, no ha estat així. Contra la repressió de l’Estat (perquè qui confronta és l’Estat, i tu decideixes com reaccionar), nosaltres hem decidit plantar cara. Això és el que et fa no recular. Uns altres espais de l’independentisme han decidit unes altres opcions. Aquest 14-F també es dirimeix la via.
En l’espai de l’economia del programa electoral hem treballat dins la transversalitat. Ha estat un exercici molt complicat. Quan diem que prioritzem allò que ens uneix d’allò que ens separa, vol dir que tenim un ventall ideològic molt ampli. Que la candidatura incorpori gent que ve d’Esquerra Republicana, dels socialistes, Iniciativa, Independentistes d’Esquerra, Acció per la República, Demòcrates, Reagrupament és un element de riquesa. Segur. Transversalitat. També. Ara, que crea tensions en segons quines àrees. I també a les àrees fiscals i econòmiques. No pretenem pas dissimular-ho. Això suscita debats molt rics. Veure parlar de l’impost de successions a Toni Comín i Joan Canadell és un exercici molt interessant.
El nostre programa electoral és un full de ruta a què et compromets amb la ciutadania. Poder abordar una reforma integral dels tributs i la fiscalitat és molt diferent de fer-ho en una situació de dèficit fiscal, que en un altre. Quan el 95% dels impostos els recapta l’Estat espanyol, tens un marge que és el que és. I en la negociació de pressupostos d’ara fa un any va aparèixer l’impost de successions. I nosaltres vam preservar que l’impost de successions protegís vídues i orfes. Som aquí.
Recordem el referèndum o referèndum? Perquè era això: o referèndum acordat o referèndum. Som aquí. El referèndum l’hem fet: és el Primer d’Octubre. Per nosaltres té un valor polític. Ara bé, abordem la sortida tenint totes les opcions obertes. Només faltaria. Si un dia ens despertéssim i descobríssim que Espanya és un estat més democràtic que espanyol, ho celebraríem. L’has de tenir com a opció. N’has de tenir més.
Al programa diem que en cas de victòria independentista, “Junts per Catalunya es compromet a que el Parlament de Catalunya adopti una resolució constatant una nova majoria democràtica a favor de la independència i ratifiqui la Declaració de Sobirania del 2013, la Declaració d’inici del procés d’independència de Catalunya del 2015 i la Declaració d’Independència del 2017”. Per Junts no és simbòlic. Referenda allò que les urnes hauran dit. Hi hagi l’abstenció que hi hagi el resultat serà legítim.
Volem que el Consell per la República tingui el rang d’autoritat nacional, perquè sigui un element que ajudi. D’on han vingut les victòries aquests tres anys? De l’exterior, i exili. El consell ha de poder tenir paper. Ha de poder permetre un marge de maniobra que no es té a l’interior, fruit de la repressió. El paper del carrer és fonamental, tot això neix del carrer. I ha de continuar tenint aquest factor desestabilitzador i mobilitzador. Som aquí.
CALELLA COMUNICACIÓ ha cedit aquest espai a totes les formacions polítiques perquè expressin els seus valors a través de columnes d’opinió.