Com afrontar el Nadal quan hem perdut un ésser estimat
El procés de dol pot ser molt dur. En un any marcat per la pandèmia, molts hem perdut familiars i amics. Cadascú viurà el dol a la seva manera i totes són correctes.
Les festes de Nadal són un moment d’alegria. Però no per tothom. Què passa quan algú proper a nosaltres ha mort? El primer Nadal sense aquella persona pot ser molt dur. “Fa que ens sentim sobrepassats i desbordats, que tinguem angoixa els primers dies”, afirma Mariona Riera, psicòloga del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES).
Aquest any se li afegeix la COVID-19, que fa que a nivell extern, polític, ens diguin com hem de veure aquestes festes, amb quines normes. Existeix la incertesa de no saber com ens organitzarem. Reunions de 6 o de 10 persones. Toc de queda a les 22h o a la 1h. Se li suma a la intensitat de les festes i a un sentiment nou: la culpa, per si algú es contagia si ens ajuntem. Totes aquestes sensacions poden ser massa per una persona que està vivint un procés de dol. I aquest any, a causa del coronavirus, molts hem perdut un ésser estimat.
El dol és una experiència vital davant la pèrdua d’un ésser estimat o la pèrdua d’aquesta vinculació. No només succeeix quan una persona mor, també es pot viure un procés de dol davant d’una ruptura o davant la disminució de l’autonomia personal si tenim una malaltia.
“El dol afecta totes les àrees de la nostra persona. És una experiència global i universal”, constata Riera. És un procés molt particular, perquè cadascú ho viu a la seva manera. Es pot presentar com a reacció física, que porta a fer consultes al metge de capçalera. Es poden tenir respostes emocionals, cognitives, conductuals o físiques. Saber què ens pot passar pot ajudar a fer que no ens agobiem.
Davant el Nadal hi ha diferents opcions. Es pot anul·lar, evitar, celebrar-lo com sempre o construir-ne un de nou. Una de les propostes de les psicòlogues Anna Camps i Mariona Riera és planificar el Nadal, ja que dota de sensació de control. Tot i així, afirmen que cal tenir la possibilitat de decidir no anar als llocs a últim moment. Es pot fer una reunió familiar per parlar de com plantejar el nou Nadal i buscar una manera simbòlica de recordar al nostre ésser estimat. Una bona opció és també fer partícip als més petits de la presa de decisions.
Les psicòlogues també plantegen tenir una porta de sortida a les reunions socials on anar a desfogar-se si és necessari. Una mena d’espai de seguretat on anar quan apareguin records que facin mal.
Segons les expertes, pot ser important marxar per Nadal i no seguir les mateixes tradicions que seguíem amb la persona que ja no hi és. Al següent Nadal es pot tenir més força per encarar-ho. També és possible que el primer Nadal sigui de shock i es passi ràpid i que el segon sigui més dur.
El dol és un procés, això vol dir que durarà un temps, que dependrà de les circumstàncies: qui ha estat la persona que hem perdut, què representava per nosaltres, quin vincle teníem amb ella. “Com a mínim, durarà un any, perquè hi ha diferents esdeveniments i s’hauran de viure sense la persona estimada. Cada vegada que visquem una nova experiència sense la persona estimada, notarem una davallada”, reconeix Mariona Riera.
Des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva disposen d’un equip per ajudar de forma professional a aquelles persones que ho necessitin. Es pot contactar amb ells a través del correu comissiodol@salutms.cat.