La compravenda d’habitatges de segona mà a Calella guanya terreny al lloguer

  • La reducció de l'oferta de pisos de lloguer i l'elevat preu ha propiciat l'augment de la compra d'habitatges

2025-04-06T10:23:07+01:0006/04/2025|

Trobar habitatge a Calella és una tasca complexa. Requereix tenir en compte diferents variables: la zona on es troba, l’estat de l’immoble, els accessos… però sobretot hi ha dos factors que marquen la diferència: la quantitat d’oferta que hi ha a la ciutat i el preu del lloguer o de la hipoteca.

Durant molt de temps, oferta i preu han conviscut en una relació interdependent. És economia bàsica: si la quantitat de pisos que es venen o es lloguen són elevats, el preu baixa; si pel contrari, l’oferta és més limitada, el preu puja. Quan passava això, la solució era augmentar de nou l’oferta construint més pisos, però avui dia aquest equilibri no existeix.

Calella té un problema de base: l’extensió de territori que té per construir nou habitatge és limitat. En aquest cas, entra en joc el lloguer de pisos de segona mà per complir amb la necessitat del mercat. Tanmateix, segons les darreres dades recollides per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme (CCM), en el darrer quadrimestre de 2024 només es van efectuar 61 contractes de lloguer, gairebé 40 menys que en l’anterior trimestre. I per què passa això?

Preus de lloguer massa elevats

Que la gent no s’animi a llogar un pis es justifica per diferents factors. El principal és l’elevat preu. Segons les dades del CCM, en el darrer quadrimestre, el contracte de lloguer ha passat de costar 613,20 euros a 700,92 euros. La ciutat es troba en una àrea tensionada des del 2023 i, a principis de l’any passat, es va aplicar un topall del lloguer que va aconseguir reduir els preus a Calella, però alhora es va desplomar l’oferta. Basant-nos en la llei de l’oferta i la demanda, l’únic efecte que podia produir és que, tard o d’hora, tornaria a augmentar el preu del lloguer, tal com ha passat.

De fet, en una cerca en els portals immobiliaris les expectatives encara són pitjors. Els preus o no baixen dels 900 euros o directament no se’n troben; excepte en aquells habitatges destinats a ús turístic.

Pagar mensualment aquesta quantitat és incompatible amb els ingressos de moltes famílies. La renda mitjana mensual a Calella arriba als 1.312,50 euros, una de les més baixes del Maresme; factor que fa impossible permetre’s viure en un pis de lloguer pagant molt més de la meitat dels ingressos.

Comprar o llogar

Amb tots aquests factors en contra, cada vegada hi ha més famílies que prefereixen directament comprar un habitatge. També hi influeix que la naturalesa del lloguer impedeix arribar a tenir l’habitatge en possessió, obligant a estar pagant eternament, i que han començat a baixar els interessos relacionats amb els préstecs hipotecaris.

El mateix estudi de l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal mostra que, en el darrer quadrimestre de 2024, a Calella es van comprar 58 pisos. D’aquests, 51 eren de segona mà i els 7 restants eren d’obra nova. El més curiós és que el preu per metre quadrat de compravenda de pisos a la ciutat surt a 1.565 euros en els nous habitatges i a 2.313 euros en els immobles de segona mà. És a dir, a Calella es paga més car un pis de segona mà que un d’obra nova.

I com s’explica això? Perquè la ubicació, les condicions de finançament, l’espera per poder habitar el pis i les despeses extra poden fer que, al final, un habitatge de segona mà sigui més convenient, tot i que el preu inicial sigui més alt.

Comparteix el contingut!

Go to Top