Aquesta matinada toca canviar l’hora: entrem en l’horari d’estiu

  • Hem d’avançar el rellotge, a les dues seran les tres

2025-03-29T09:03:36+01:0029/03/2025|

Una vegada més, toca canviar l’hora. Aquesta matinada de dissabte a diumenge el rellotge s’ha d’avançar, de tal forma que a les dues seran les tres. Com es diu popularment, dormirem una hora menys.

Aquest canvi implica que entrarem en l’horari d’estiu, fet que permetrà que els dies s’allarguin i tinguem llum natural fins el vespre. Això si, el sol sortirà una hora més tard. Aquest horari es mantindrà fins el 26 d’octubre.

Els rellotges dels dispositius digitals com els dels mòbils, els rellotges intel·ligents o les televisions canviaran automàticament, però aquells que conservin la tradició de portar un rellotge de busques l’hauran de canviar manualment.

Aquest canvi es produirà a tots els països de la Unió Europea amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. El fet d’abolir els canvis d’hora i mantenir sempre un dels dos horaris, el d’estiu o el d’hivern, està sempre sobre la taula, però el comitè d’experts europeus designat ha anat dilatant la decisió per la falta de consens i la pandèmia. A Espanya, el govern ja ha fixat l’inici i el final de l’horari d’estiu com a mínim fins l’octubre de 2026, pel que de moment haurem de continuar movent les busques del rellotge al març i a l’octubre.

Canvis a l’estat d’ànim

Molts experts consideren que afecta a l’estat d’ànim i que costa des d’un dia fins a unes setmanes adaptar-se en funció de les persones -hi ha estudis que demostren que entre un 1% i un 10% pateix el que es coneix com efecte “winter blue” i té a veure amb la quantitat de melatonina que segreguem durant la nit-. També passa a les persones que van fent canvis de torn a la feina.

Sis consells per a adaptar-se:

Gaudir de la llum natural i prendre el sol. La manca de llum en potencia els símptomes, per això és vital prendre el sol una estona cada dia i, si estem a l’interior, fer accions i tasques prop d’una finestra per a percebre la llum natural.

Fer activitats a l’aire lliure i mantenir-se actiu. Fer esport a l’exterior i participar en activitats o esdeveniments ajuda la majoria de les persones a reduir-ne els símptomes. Els experts recomanen planificar l’horari d’activitats abans que arribi la tardor, per tal d’evitar que l’apatia guanyi la partida.

Fer activitats tranquil·les i relaxants abans d’anar a dormir. Per exemple, llegir per a ajudar que a la nostra escorça cerebral comenci la sincronització de l’activitat neuronal.

Evitar l’ús de dispositius mòbils (tauletes, telèfons, etc.) al llit amb el llum apagat. La llum blavosa que emeten aquests dispositius activa un dels sistemes regulats pels ritmes circadiaris, la qual cosa modifica l’activitat del nucli supraquiasmàtic de l’hipotàlem, que influeix de manera determinant en aquesta regulació. Si s’utilitzen aquests dispositius, es recomana fer-ho en mode nocturn.

Passar temps en família i amb els amics. Serveix com a antídot contra la tristesa. Per exemple, es pot gaudir d’una llarga conversa sobre aspectes positius (il·lusions futures, moments gratificants del present i records agradables del passat).

Menjar lleuger i aliments de temporada. Planificar el menú amb antelació evita que les ganes d’ingerir carbohidrats (patata, pasta, pa…) faci que se’n vagi en orris una dieta saludable.

Comparteix el contingut!

Go to Top