Calella es posiciona com la 15a destinació de sol i platja més competitiva de l’Estat però amb la rendibilitat més baixa

  • Dos informes d'Exceltur destaquen que l'Ajuntament presenta un dèficit d'inversió pressupostària i de personal en turisme

  • També es mostra que cada habitació dels hotels de la ciutat genera una mitjana d'ingressos de només 69 euros

Calella està per sobre de ciutats com Peníscola; però per sota de poblacions com Lloret de Mar

2025-03-25T14:17:33+01:0025/03/2025|

Calella forma part del top 20 de les 728 destinacions turístiques de sol i platja que hi ha a tot el país. Concretament, la ciutat es troba en la quinzena posició, per sobre d’altres localitats turístiques com Gandia (17), Peníscola (19) o Roquetas de Mar (20); però a la vegada per sota de poblacions com Lloret de Mar (13), Salou (10) o Adeje (1); segons ho indica el “Monitor de Competitivitat Turística Responsable dels destins de Sol i platja espanyol”  publicat per l’associació Exceltur.

L’informe destaca que Calella ha fet els deures respecte que el turisme forma part d’una branca essencial de la gestió municipal i que pràcticament el 50% de la contribució socioeconòmica del municipi depèn d’aquest sector. Tanmateix, el consistori calellenc destina una inversió municipal insuficient al turisme. A més, també presenta un dèficit de personal públic dedicat integrament al sector, a Calella hi ha menys de 3 treballadors públics per cada 10 mil places turístiques.

Calella té una puntuació en el rànquing de 95,9 i destaca per sobre d’altres localitats en dues àrees concretes. La primera és la de transport, que la situa en la vuitena posició de les 728 destinacions. En aquest apartat, la ciutat ha guanyat punts pel “bon funcionament” de la xarxa ferroviària de Rodalies i l’accessibilitat aèria de l’aeroport del Prat de Barcelona.

La segona àrea és la d’ordenació i condicionants de l’espai públic, on Calella obtè la tercera posició en el rànquing. Aquest apartat inclou una bona puntuació en sostenibilitat pel que fa a la “gestió de residus”; també en la “seguretat ciutadana”, tot i que l’estudi no dona dades del grau de criminalitat a Calella; i finalment la protecció del territori, on Calella té el 50% del territori turístic protegit.

La rendibilitat dels hotels calellencs a la baixa 

D’altra banda, el “Baròmetre de rentabilitat dels destins turístics espanyols” -també d’Exceltur-, destaca una baixa rendibilitat dels hotels calellencs. De mitjana, cada hotel va guanyar per habitació un total de 69,6 euros. En comparació amb les xifres de 2023, el sector hoteler hauria millorat un 26,4%.

Calella surt perdent si es comparen aquestes dades amb la resta de localitats, ja que es troba en la penúltima posició del rànquing, només superant a Cartagena (69 euros). La resta es troben per damunt com Peníscola (84,1), Lloret de Mar (88,7), Salou (91,3), Roquetas de Mar (94,6), Gandia (110 euros), Adeje (134,9) i Eivissa -la més elevada- arriba a 235,6 euros per habitació.

El Baròmetre també indica que la ocupació mitjana dels hotels calellencs durant tot el 2024 va ser d’un 76,9%, on el pic més alt va ser a l’agost amb una ocupació hotelera del 83,9%. En aquest cas, Calella si pot competir amb altres zones de gran atracció turística, com Eivissa (84,1% d’ocupació anual), Adeje (85,8%) o Lloret de Mar (74,7%).

Comparteix el contingut!

Go to Top