L’Alt Maresme i la Selva Marítima s’uneixen per reclamar la regeneració de l’aqüífer de la Tordera

  • Demanen que l’ACA faci les inversions necessàries a la depuradora de Pineda perquè es pugui realitzar el tractament perquè l’aigua es pugui injectar a l’aqüífer

  • Alcaldes i alcaldesses de 14 municipis han enviat una carta a la consellera de Territori per demanar que prioritzi aquesta inversió, valorada en uns 15 milions d’euros

La carta per impulsar la recàrrega de l'aqüífer de la Tordera el signen els alcaldes i alcaldesses d'Arenys de Mar, Arenys de Munt, Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera, al Maresme, i els de Blanes i Lloret de Mar, a la Selva.

Els municipis de l'Alt Maresme i la Selva Marítima fan front comú. (Foto: CalellaCOM)

2025-03-22T11:10:01+01:0022/03/2025|

Els alcaldes i alcaldesses de 14 municipis de l’Alt Maresme i la Selva Marítima, entre ells Calella, fan un front comú per reclamar les inversions necessàries per regenerar l’aqüífer de la Tordera, que abasteix una població de 240 mil persones empadronades i que s’incrementa en més de 100 mil a l’estiu pel turisme.

Els batlles han enviat una carta a la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, per demanar que es prioritzi la inversió a l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) de l’Alt Maresme, situada a Pineda de Mar. Reclamen l’execució d’un projecte que porta anys sobre la taula, valorat actualment en uns 15 milions d’euros, que consisteix en ampliar-la perquè faci un tractament terciari a l’aigua que permeti injectar-la a la llera del riu perquè es recarregui. Actualment només arriba fins el secundari, que permet abocar-la al mar però no al riu. Tot i així, hi ha dubtes que aquesta obra càpiga on està ubicada actualment la depuradora i s’està estudiant que es faci al final de la canalització.

Es tracta que l’aigua que surt de l’aqüífer hi retorni un cop depurada, garantint la seva supervivència i que aquest retorn sigui estratègic per evitar la salinització”, explica l’alcalde de Palafolls i president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany. En un acte simbòlic a la potabilitzadora de Palafolls, els 14 alcaldes han signat la carta dirigida a la consellera Paneque, en un moment que Alemany ha qualificat de “poètic” perquè el riu Tordera porta aigua després de setmanes de pluja.

Un dels pous de la potabilitzadora de Palafolls, amb el riu Tordera al fons. (Foto: CalellaCOM)

Tot i que aquest projecte es porta anys arrossegant, esperen que el mes de maig es desencalli, moment en què els alcaldes tenen una reunió amb l’ACA. “No anem del tot àgils com voldríem anar”, ha admès Alemany, afirmant que la modificació del decret d’emergència de sequera ha provocat que s’alenteixi el procés. De forma paral·lela, els batlles estan pendents d’un estudi hidrogeològic que determini quins són els punts on s’han de fer les injeccions de l’aigua regenerada per evitar la salinització dels pous.

És molt important aquest projecte perquè tota l’aigua que s’està llençant al mar torni al riu per la seva pròpia ecologia, que hi hagi cabal, que els aqüífers no es salinitzin i que els pous de captació segueixen funcionant”, afirma l’alcalde de Calella, Marc Buch. “Cada cop som més gent vivint a aquesta zona i tenim menys aigua, per tant, necessitem aprofitar totes les gotes. Aquesta inversió ens ajudarà a que, quan hi hagi sequera, puguem obrir l’aixeta i no haguem d’estar patint com ha passat fins ara. I que els hotels puguin fer activitats amb les piscines, que els jardins es puguin regar, etc.”, ha afegit Buch, destacant la inversió d’un milió d’euros a la xarxa d’aigua de Calella per tenir “bones infraestructures”.

L’alcalde Buch és un dels 14 signants de la carta. (Foto: CalellaCOM)

La carta en defensa de la “regeneració de les aigües utilitzades i la sostenibilitat circular d’aquest aqüífer estratègic” la signen els alcaldes i alcaldesses d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera, al Maresme, i els de Blanes i Lloret de Mar, a la Selva.

Comparteix el contingut!

Go to Top