Es mantindrà el topall que va establir inicialment la Generalitat, que permetria arribar fins als dos mil habitatges turístics
El govern municipal mantindrà a Calella el topall de 10 pisos turístics per cada 100 habitants
El ple debatrà la modificació del POUM amb el topall, que també estableix la necessitat d'obtenir llicències
El govern municipal mantindrà a Calella el topall dels habitatges d’ús turístic que marca el decret llei de la Generalitat. Aplicarà el límit de 10 pisos turístics per cada 100 habitants.
Actualment, Calella té 534 pisos turístics. Tenint en compte que la nostra ciutat ja ha arribat a les 20 mil persones empadronades, el nombre d’habitatges turístics es podria disparar fins als dos mil, de tal forma que es podria arribar a quadruplicar la xifra actual.
El decret llei sobre la regulació dels habitatges turístics aprovat l’any 2023 estableix que els municipis declarats com a zones tensionades d’habitatge no poden superar aquesta ràtio, però si permet limitar-la encara més. En el cas de Calella, el govern format per Junts i el PSC ha decidit mantenir-la i no ser més restrictius. Fonts municipals afirmen que la Generalitat no pot esperar que els ajuntaments “ens inventem topalls personalitzats per afrontar un problema que afecta tot el país” i assenyalen que ha de ser l’executiu català el que aprovi per llei abaixar el límit en els municipis amb característiques com les de Calella.
El canvi urbanístic, al ple d’aqust dijous
Aquest límit, juntament amb el canvi urbanístic per tal de permetre l’activitat dels pisos turístics, es debatrà al ple municipal d’aquest dijous. Segons l’informe de la modificació del POUM, a Calella la ràtio d’habitatges d’ús turístic (HUT) és de 2,62 per cada 100 habitants, lluny de la ràtio de 10 HUT per cada 100 habitants, i defensa que els pisos turístics contribueixen a desestacionalitzar el turisme i a atraure un perfil familiar, de parella i de cap de setmana.
Una altra mesura que introdueix aquest canvi és la necessitat de demanar llicència a l’Ajuntament per poder convertir-lo en un pis turístic, que té una durada de cinc anys prorrogable. Fins ara, una declaració responsable era suficient.
El nombre de llicències turístiques a Calella porta paralitzada des de desembre de 2023, moment en què l’Ajuntament va aplicar una moratòria per tal de fer la modificació urbanística necessària per adaptar-se a la nova normativa catalana. A finals de l’any passat, es va allargar la suspensió de llicències, ja que no s’havien fet els canvis. Amb l’aprovació d’aquesta modificació -el govern té majoria absoluta, de tal forma que ho pot tirar endavant sense el suport de l’oposició-, i amb quan esdevingui definitiva després del període d’exposició pública, la moratòria s’aixecaria automàticament i es podrien tornar a demanar llicències.
Tots els HUT, tant els que porten anys actius com els nous, també hauran de registrar-se i obtenir un número identificatiu que hauran d’instal·lar en una placa visible des de l’exterior. Per tal de controlar que compleixen amb la normativa, l’Ajuntament s’ha interessat per l’eina que utilitza la Generalitat per detectar aquells que actuen de forma clandestina.