Canonades de fibrociment: a quins carrers està previst renovar-les aquest any

  • Es preveu substituir les canonades obsoletes de fibrociment a set carrers, tot i que el pressupost global del projecte supera al previst actualment al pressupost municipal

  • La propera setmana començaran les obres de renovació als carrers Miquel Cuní i Sant Josep

Les canonades de fibrociment estan obsoletes i pateixen moltes avaries

2025-01-11T18:13:53+01:0011/01/2025|

Calella té encara el 41,34% de les canonades de la xarxa d’aigua potable fetes de fibrociment, un material cancerigen perquè conté amiant. A més, el 38% de la xarxa ja està obsoleta i més del 70% arribarà al final de la seva vida útil en els propers 20 anys.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha elaborat un projecte tècnic per a millorar la xarxa de subministrament d’aigua potable, on es detallen quins són els carrers on es preveu substituir aquestes canonades antigues i malmeses per unes de noves.

El projecte preveu actuar a diferents trams de set carrers de la ciutat, aprofitant també per instal·lar reguladors de pressió de l’aigua i sectoritzant la xarxa, i planteja fer totes les actuacions dins d’aquest 2025.

Tot i així, la totalitat del projecte té un cost de més de 756 mil euros, mentre que el pressupost que el ple municipal va aprovar inicialment per 2025 només contempla 388 mil euros per inversions de reposició a la xarxa d’aigua potable; dels quals 300 mil provenen de la Generalitat i 88 mil de la Diputació de Barcelona. El mateix document divideix en dos lots diferents les actuacions, per tant, o només s’executarà un d’ells o el govern municipal haurà de fer una modificació del pressupost si les vol encabir aquest any.

Miquel Cuní i Sant Josep, els primers

L’any començarà ja amb la renovació de les canonades de fibrociment dels carrers Miquel Cuní i Sant Josep per unes de polietilè. L’Ajuntament ha informat que les obres començaran el 13 de gener i que es preveu que els dos carrers estiguin tallats durant 5 mesos. A més de la xarxa d’aigua potable, també es renovarà el clavegueram, es reurbanitzaran les dues vies i s’implantarà una nova xarxa de recollida d’aigües pluvials, actuació que també es farà al carrer Bruguera. Els treballs tenen un cost de 884 mil euros, que van a càrrec del pressupost de l’any passat.

Carrers Ànimes i Jaume Salvador

Els carrers més al nord on es preveu actuar són Ànimes, entre Església i gairebé fins Sant Antoni, i Jaume Salvador. Les canonades són de fibrociment i ja han arribat al final de la seva vida útil, motiu pel qual se substituiran per unes de polietilè.

De fet, són dues de les zones que s’han vist més afectades pel trencament de les canonades, el projecte reconeix que afecten a més d’un centenar d’abonats i que “són avaries de difícil arranjament i molt aparatoses, doncs explota la canonada deixant importants esvorancs a la via pública”, tal com ha passat al tram entre Bruguera i Sant Antoni, davant d’un dels pàrquings subterranis privats més grans de la ciutat.

El carrer Jaume Salvador és un dels inclosos en el projecte de renovació de canonades. (Foto: CalellaCOM)

Carrer Turisme

El document de treball del consistori apunta que el pla de millora de canonades hauria de començar pel carrer Turisme perquè cal acabar abans de la temporada turística i perquè no cal demanar permisos especials a altres administracions. Es preveu substituir els tubs de fibrociment de tot el carrer, ja que es produeixen avaries periòdicament que afecten a 450 abonats durant tot l’any, però suposen més de 2 mil persones a l’estiu, ja que hi ha diferents hotels.

Carrers Sant Jaume, Sant Isidre, Tramuntana i Riera Capaspre

Al casc antic de la ciutat, on es preveu renovar les canonades de fibrociment per unes de polietilè és al carrer Sant Isidre i també al tram de Sant Jaume sobre el pàrquing del Roser. També a la Riera Capaspre es contempla substituir-les des del carrer Hortalans fins al carrer Benavente, pel damunt de la N-II, i al carrer Tramuntana.

Reguladores de pressió i sectorització

A més de la renovació de les canonades, el projecte també inclou altres mesures com la instal·lació de reguladores de pressió, ja que s’ha detectat que “les avaries es concentren a les zones de fibrociment on hi ha més pressió” i també afecten a la vida útil dels tubs. Actualment, hi ha tres reguladores i es preveu instal·lar una vàlvula més al sector de Valldenguli per baixar i estabilitzar la pressió als apartaments Codina, on hi ha 592 abonats.

Una altra actuació a desenvolupar és la sectorització de la xarxa de subministrament amb l’objectiu de controlar les fuites i poder-les trobar de forma més eficient.

Comparteix el contingut!

Go to Top