El registre ja ha entrat en vigor, però no serà efectiu fins el proper l’1 de juliol
En vigor el registre de pisos turístics i de temporada: una mesura per evitar el frau en el lloguer
Afecta el lloguer turístic, de temporada, d’habitacions o qualsevol altre allotjament de curta durada amb l’objectiu d’evitar el frau
Screenshot
Els propietaris de pisos turístics i de temporada que vulguin anunciar-los a les plataformes immobiliàries digitals hauran de registrar l’allotjament i obtenir un número identificatiu. Si no el tenen, no podran oferir-lo. Aquesta setmana ha entrat en vigor el registre únic estatal de pisos de lloguer de curta durada i la finestreta única digital per centralitzar les dades.
L’objectiu és regularitzar aquest tipus d’habitatges i que no operin de forma il·legal. De fet, l’habitatge s’ha convertit en un dels principals problemes a Calella. L’oferta de pisos de lloguer s’ha reduït substancialment, especialment després de l’entrada en vigor del topall al preu. Molts propietaris han intentat evitar aquest límit anunciant els immobles com a lloguer temporal o turístic, una situació que ha fet encara més difícil trobar una llar de forma estable a la nostra ciutat.
El número de registre, obligatori a partir de l’1 de juliol
Tot i que ja ha entrat en vigor, la mesura no serà d’aplicació fins l’1 de juliol, moment en què els pisos turístics, de temporada i habitacions que estiguin al mercat de lloguer hauran de mostrar el seu número de registre per anunciar-los a les plataformes immobiliàries.
El procediment per sol·licitar el número s’ha de realitzar a través de la seu electrònica del Col·legi de Registradors o al Registre de la Propietat o Béns Mobles competents. Els propietaris hauran de renovar-lo cada any.
Fins que no s’aprovi un règim sancionador per a les infraccions d’aquesta mesura, s’aplicaran els règims sancionadors que contempla la normativa estatal, autonòmica i local.
Obligacions per les plataformes
Espanya és el primer país que posa en marxa un sistema d’informació dels lloguers de curs durada, que també força els portals immobiliaris, com Idealista o Habitaclia, i els turístics, com Booking o Airbnb, a garantir que els arrendadors identifiquin els immobles amb aquest número. A més, estan obligades a retirar en un termini de 48 hores els anuncis de pisos que no tinguin el codi o que no compleixin els requisits legals i hauran de presentar un informe mensual sobre l’activitat de cada propietat.