El 41% de les canonades d’aigua potable de Calella encara són de fibrociment

  • El fibrociment és cancerigen perquè conté amiant; porta més de 20 anys prohibit a Europa, però bona part de la xarxa d’aigua potable encara està feta d’aquest material

  • Les canonades de fibrociment són antigues i pateixen moltes avaries; el 38% de la xarxa ha arribat al final de la seva vida útil

Les canonades de fibrociment són les que més avaries pateixen

2024-12-31T13:40:57+01:0031/12/2024|

El 41,34% de les canonades de la xarxa d’aigua potable de Calella està feta de fibrociment, un material cancerigen perquè conté amiant. Representen 24,63 km dels 59 km de canonades que té la nostra ciutat. L’amiant està considerat un “problema de salut pública, laboral i mediambiental” per la Generalitat. De fet, l’any 2002 es va prohibir el seu ús i comercialització a l’Estat i arreu d’Europa, però encara és molt present més de 20 anys després.

El motiu és que es va utilitzar de forma massiva en la construcció i la indústria entre els anys 1960 i 2000, perquè l’amiant és un mineral molt abundant a la natura i fàcil d’extreure, amb fibres que tenen propietats que les fan pràcticament indestructibles: són resistents al foc, tenen bones qualitats aïllants, són duradores, flexibles i resistents a àcids i bacteris. Cobertes, envans pluvials, baixants i canonades es van construir amb fibrociment, que és ciment barrejat amb fibres d’amiant, conegut popularment com a “uralita”.

La Generalitat va posar en marxa el Pla nacional per a l’eradicació de l’amiant a Catalunya, amb l’objectiu d’eliminar-lo de tots els edificis públics l’any 2028 i del conjunt del territori el 2032, tal com marca la normativa europea. Ha elaborat un cens d’edificis amb fibrociment, on consta que Calella té 52 teulades fetes d’aquest material.

Tot i les seves propietats per la construcció, es va demostrar que la inhalació de fibres podia provocar malalties pulmonars, com asbestosi, i alguns tipus de càncer, com el mesotelioma. Per això, es va prohibir comercialitzar-lo, però es va permetre mantenir el que ja estigués instal·lat i en bon estat. El problema és que la seva vida útil està estimada en un màxim de 40 anys.

El 38% de la xarxa ha arribat al final de la seva vida útil

Bona part de la xarxa d’aigua potable de Calella està obsoleta. El 38% té més de 40 anys i el més preocupant és que més del 70% de les canonades arribaran al final de la seva vida útil en els propers 20 anys. Únicament un 10,78% de la xarxa té menys de 10 anys i un 16,12% té entre 10 i 20 anys.

Aquesta situació fa que hi hagi més avaries d’aigua, especialment als trams fets de fibrociment. Les fuites no només comporten la pèrdua d’aigua potable -encara estem en situació de sequera, tot i que ara és menys greu gràcies a les pluges dels últims mesos-. També suposen una despesa a les arques municipals per solucionar-les i molèsties pels talls d’aigua. A més, el problema de salut que provoca l’amiant es dona en el moment que es trenca i s’alliberen les fibres.

Nous materials

Actualment, se sol optar per canonades de polietilè, un tipus de plàstic de baix cost que, a més, no s’oxida, pot arribar a durar 100 anys i no és corrosiu; actualment el 43,13% de la xarxa calellenca està feta d’aquest material. També per canonades de PVC (clorur de polivinil), un derivat del plàstic, que suposa el 8,45% de la xarxa.

El polietilè és el material que utilitzarà l’Ajuntament a les noves canonades que anirà renovant properament, segons el projecte tècnic que ha aprovat inicialment per a la realització d’actuacions de millora a la xarxa de subministrament d’aigua potable.

Comparteix el contingut!

Go to Top