L’Idescat ha actualitzat les dades de població i Calella arriba als 20.207; fins ara no s’havia registrat oficialment a l’institut d’estadística
Calella ja és oficialment una ciutat de més de 20 mil habitants
Superar els 20 mil habitants implica un augment dels serveis, de dotació econòmica per part de l’Estat i de regidors
Calella ha superat oficialment la xifra dels 20 mil habitants. L’actualització de les dades de població de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) mostra que s’ha arribat als 20.207 ciutadans empadronats a Calella. Aquesta xifra es correspon amb les de l’1 de gener de 2024, ja que l’Idescat sempre fa referència a les dades d’un any enrere.
Fins ara, al padró de l’Ajuntament si que s’havia arribat a superar la barrera dels 20 mil calellencs i calellenques, però mai s’havia copsat a nivell oficial. De fet, les dades de 2023 reflectien que el nombre d’habitants a Calella era de 19.862.
Si ens fixem en el sexe, a Calella hi viuen més dones (10.482) que homes (9.725). Tot i aquest augment, 1.124 calellencs resideixen actualment a l’estranger, en aquest cas són més homes (612) que dones (512).
Tenint en compte els 8 quilòmetres quadrats que té la nostra ciutat, la densitat de població és de 2.525,9 persones per km2, situant-se com el 9è municipi amb més densitat de la comarca i el 38è de Catalunya.
Mataró, Pineda de Mar, Premià de Mar, el Masnou, Vilassar de Mar i Calella són els 6 municipis del Maresme que tenen més de 20 mil habitants.
Més serveis municipals
Els municipis amb més de 20 mil habitants estan obligats a l’avaluació i la informació de situacions de necessitat social i l’atenció immediata a persones en situació de risc d’exclusió social, un canvi introduït recentment que substitueix la prestació de serveis socials, una àrea que a Calella porta anys en marxa. També disposa d’instal·lacions esportives d’ús públic.
Però el que també s’haurà d’oferir i que en aquests moments la nostra ciutat no té és un servei de Protecció Civil i prevenció i extinció d’incendis, és a dir, Bombers. Una de les opcions és també mancomunar serveis entre municipis propers, com per exemple amb el cos de Protecció Civil de Pineda. El servei de Bombers ja està gestionat per la Generalitat i té cobertura autonòmica. La Llei Reguladora de Bases de Règim Local és la que estableix els serveis municipals mínims que han d’oferir els municipis en funció del nombre d’habitants. Per cobrir aquests serveis de més, l’Ajuntament rebrà una major dotació dels fons públics que venen de l’Estat, però caldrà que es consolidin els més de 20 mil habitants durant tres anys.
Però també suposarà altres obligacions: les ciutats que al 2025 tinguin més de 20 mil habitants hauran d’implantar zones de baixes emissions (ZBE) en les quals els vehicles més contaminants no hi podran circular i on la velocitat màxima dels carrers i vies que habitualment comparteixen persones i cotxes serà de 30 km/h. Pels propietaris de cotxes antics suposarà un mal de cap no poder utilitzar-lo o exposar-se a una multa. Normalment això s’implanta dins del nucli antic. Aquesta mesura es podria retardar, ja que els ajuntaments afectats han tingut tres anys per preparar-la.
De 17 a 21 regidors
Un altre dels canvis que provoca assolir els 20 mil habitants és el que més afectarà als partits polítics: la xifra de regidors passa de 17 a 21. Però no serà, previsiblement, fins les properes municipals, de l’any 2027, quan hi haurà 21 cadires a la sala de plens, sempre que es mantingui aquesta xifra durant tres anys consecutius. També augmentarà de 7 a 10 el nombre de regidors que podran tenir dedicació exclusiva i fins a 7 els càrrecs de confiança -fins ara eren 2-.