Actualment el servei l’està portant TSC, que haurà de canviar de mans un cop el Sistema d’Emergències Mèdiques faci l’adjudicació definitiva
Falck portarà el servei de transport amb ambulància de l’Alt Maresme
L’empresa guanyadora del lot de Maresme-Girona és Falck VL pels anys 2025 al 2030
Falck s’endurà més de 55 milions d’euros anuals per fer tant el transport sanitari urgent -de quan es truca al 112 i envien una ambulància groga- com el transport no urgent -quan es fa un trasllat cap a un hospital, per exemple i envien una ambulància blanca-.
Aquests dies, està finalitzant el concurs del transport sanitari urgent i no urgent que depèn del Sistema d’Emergències Mèdiques, un organisme adscrit al Departament de Salut de la Generalitat encarregat de la gestió de les emergències i el transport sanitari de tot Catalunya. Es un macro-concurs amb un preu de sortida astronòmic de 2 mil milions d'euros.
El concurs està dividit per demarcacions, la nostra es correspon amb la de l’Alt Maresme – Girona i inclou també La Selva; depèn de la Regió Sanitària de Girona, on estem adherits. Al sud del Maresme, que es correspon a la Regió Sanitària de Barcelona, ha guanyat el Grup La Pau, la mateixa que ho portava gestionant fins a l’actualitat.
El canvi de mans de l’empresa adjudicatària no hauria de tenir més conseqüències per al transport més enllà de que els treballadors, enlloc de pertànyer a l’empresa TSC (Transport Sanitari de Catalunya S.L.U.), ara seran de la multinacional danesa Falck VL, que opera a l’Estat des de l’any 2012 unida amb altres empreses espanyoles del sector.
Falck VL també ha guanyat el concurs a la zona del Barcelonès Sud, per 46,3 milions d’euros anuals, i al Penedès, per 28,86 milions d’euros anuals. Inicialment, també se li havia adjudicat el lot de la Catalunya Central, per 27,68 milions d’euros, però per les limitacions del concurs, que no permet que cap licitador guanyi més de tres lots, hi ha renunciat en favor de Transport Sanitari de Catalunya. En total, són 10 lots, que han estat adjudicats a Ambulàncies Egara, Ambulancias Domingo i al Grup La Pau.
A la nostra demarcació, Falck gestionarà 42 bases com la que tenim a Calella als apartaments Toyca, on hi ha permanentment una ambulància. Durant l’estiu s’hi afegeix, durant 16 hores al dia, una altra ambulància. I a l’Hospital de Calella, on hi ha una altra base, hi ha permanentment una ambulància de suport vital avançat (UVI mòbil)
El que notarem els ciutadans d’aquest concurs és la renovació de la flota d’ambulàncies, ja que el concurs obliga a renovar-ne la totalitat seguint els models europeus que, mantenint els colors actuals, incorporaran una bandes reflectants de color verd. Les noves ambulàncies també incorporaran ecògrafs i monitors per enviar dades clíniques en temps real als hospitals i amb capacitat per fer analítiques.
S’incorporen també vehicles polivalents de recolzament logístic per trasllat d’equips psicològics del SEM, del servei de donació d’òrgans i vehicles elèctrics que realitzaran serveis al voltant de les zones d’influència dels hospitals.
També s’unifiquen els uniformes, els del transport urgent seran grocs i el del transport no urgent seran blancs. Fins ara, els uniformes dels treballadors es corresponien amb l’empresa que gestionava l’ambulància. A més, d’acord amb els plecs, els treballadors d’aquestes empreses també en sortiran beneficiats, ja que passen de treballar 1713 hores anuals aquest 2024 a 1547 hores anuals el 2027 mantenint el sou. Si el servei no pot reduir-se, les empreses adjudicatàries hauran de buscar personal nou per anar incorporant durant els pròxims anys a mesura que es vagi reduint el temps dels treballadors. Per altra banda, també se’ls demana més experiència: fins a un any d’experiència en transport no urgent i fins a tres en el transport urgent o cinc en el transport amb UVI mòbil. A més, obliga a les empreses a formar els seus treballadors amb fins a 30 hores anuals cadascun.