L’empresa que rehabilitava Can Saula desapareix abans d’acabar les obres

  • Les obres estaven finançades per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament busca la forma de no perdre la subvenció degut a l’abandonament de la constructora

  • Els treballs portaven pràcticament dos anys en marxa i encara no havien acabat, amb un canvi del projecte pel mig

2024-12-16T16:15:34+01:0016/12/2024|

El procés per obrir Can Saula al públic s’està eternitzant i ha entrat en un nou capítol: l’empresa que estava executant les obres, Forjados y estructures de hormigón Uno S.L., ha desaparegut. Ha deixat de treballar en la rehabilitació de l’edifici i de respondre als requeriments de l’Ajuntament. “És surrealista, no havia passat mai. No ha presentat ni concurs de creditors ni res”, afirma l’alcalde, Marc Buch.

Aquesta situació resulta compromesa pel consistori, ja que les obres estaven finançades per la Diputació de Barcelona. Aquest tipus de subvencions requereixen de documentació que acrediti que els treballs han finalitzat, però en haver desaparegut la constructora, l’Ajuntament està buscant fórmules per no perdre el finançament. “Podem justificar tot el que hem fet fins ara, tot i així, hem demanat una reunió amb la presidenta de la Diputació per demanar-li que ens permetin executar la part que queda amb una altra empresa”, reconeix l’alcalde, qui ha assegurat que “queda molt poca cosa a fer”.

Les obres de rehabilitació de Can Saula no són banals: es van adjudicar a mitjans de l’any 2022 per gairebé 405 mil euros a l’empresa barcelonina. Els plecs preveien que l’empresa havia de dipositar una garantia del 5% per poder executar les obres, és a dir, uns 20 mil euros de fiança que no recuperarà si no finalitza els treballs.

En el seu moment, es preveia convertir l’emblemàtic edifici en un centre cívic amb una sala d’exposicions que havia de dur el nom d’“Humet Saula”. Aquest museu era la condició que va posar la Fundació Privada Germanes Saula Palomer per cedir l’immoble a l’Ajuntament, tal com va deixar escrit en el seu testament Maria Dolors Saula Palomer, coneguda popularment com Lolín.

Qui va engegar el projecte va ser Montserrat Candini en la seva etapa com a alcaldessa, però amb el canvi de vara, Buch va decidir que es convertiria en un espai cultural i d’informació turística, mantenint el museu compromès amb la Fundació.

El transcurs de les obres no ha estat exempt d’entrebancs, ja que durant les tasques es va produir una important fuita d’aigua i també un robatori de material.

Comparteix el contingut!

Go to Top