Els càmpings de l’Alt Maresme, en el punt de mira per tenir un elevat risc d’inundació

  • Càmpings de Sant Pol, Sant Cebrià, Santa Susanna, Pineda i Malgrat estan ubicats en zones inundables; els tres de Calella estan fora de perill

  • El president, Salvador Illa, ha anunciat que revisarà la situació d’alguns càmpings: “n’hi ha que ens preocupen”

Els càmpings de Malgrat situats a la desembocadura de la Tordera ja van patir els efectes del Glòria l’any 2020.

Els càmpings de Malgrat van quedar inundats amb el Glòria. (Foto: Agents Rurals)

2024-11-13T09:36:03+01:0013/11/2024|

Després de la DANA que va arrasar alguns municipis de la Comunitat Valenciana, la prioritat és tenir localitzades les zones més propenses a inundacions. I els càmpings són punts dèbils, ja que molts estan situats a prop de rius i platges en zones inundables. A l’Alt Maresme, la situació és especialment problemàtica: tot i que els de Calella estan fora de perill, els càmpings La Maresma, de Sant Pol, Oasis, de Santa Susanna, i La Verneda, de Sant Cebrià, tenen un perill molt alt d’inundació segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Però el llistat és molt més extens: El Camell i Enmar, tots dos de Pineda de Mar, tenen un perill alt-mitjà, Caballo de Mar i Bell Sol, també de Pineda, estan catalogats com a perill mitjà, igual que tots els localitzats a Malgrat de Mar. De fet, tant els de Malgrat com els de Blanes estan a prop de la desembocadura de La Tordera, de tal forma que un temporal que provoqui la crescuda del riu, com ho va fer el Glòria -que va arribar a trencar els ponts de la carretera i del tren-, fàcilment afecta els allotjaments turístics.

Molts càmpings, especialment els que es troben a la desembocadura de La Tordera, disposen de plans d’autoprotecció, obligatoris per poder mantenir l’activitat si es troben en zones de risc d’inundació, amb un sistema d’alertes i protocols establerts. S’anomena Sistema d’Alerta Primerenca per Inundació (SAPI) i estableix també com s’han d’evacuar en cas de temporals. També disposa de sensors que detecten el cabal del riu i avisen si hi ha una crescuda.

A Santa Susanna, també hi ha càmpings que tenen un altre perill: el d’origen marí, per estar situats extremadament a prop del mar. Es tracta d’El Pinar platja i Bon Repòs.

La Generalitat revisarà els càmpings

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat que revisaran la situació d’alguns càmpings ubicats en zones inundables. “Hi ha alguns càmpings que ens preocupen i estem treballant en això”, ha afirmat a Catalunya Ràdio, afegint que “hem d’aprendre del que ha passat” al País Valencià.

La Generalitat analitzarà els plans d’inundabilitat “per veure si hi ha activitats que no corresponen”, advertint que “n’hi ha algunes que ja sabem que estan en una situació que no correspon i hem de veure què es pot fer des d’un punt de vista administratiu i jurídic”.

El president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, ha destacat que s’estan abordant amb massa “lleugeresa” els possibles riscos d’inundació als càmpings catalans i que s’ha creat una “alarma innecessària” a partir d’informes “completament obsolets” que no inclouen les darreres actualitzacions.

Per les seves particularitats, els càmpings suposen estructures dèbils: la majoria de bungalous estan fabricats amb materials com fusta, també hi ha les zones d’acampada amb tendes, amb bona part a l’aire lliure.

Comparteix el contingut!

Go to Top