La majoria dels usuaris calellencs lamenten haver de tornar a pagar el bitllet sumat a un servei que funciona de manera deficient
Arriba la fi dels abonaments gratuïts de Rodalies
Els retards dels trens a l'estació de Calella és el pa de cada dia dels usuaris de la ciutat
L’abonament gratuït de Rodalies no continuarà l’any 2025. Els usuaris de Rodalies hauran de dir adéu al bitllet recurrent amb el qual només s’abona una fiança de 10 euros cada quatre mesos i que es retorna després d’haver fet 16 viatges. A falta de la confirmació per part del govern espanyol, el ministre de Transports, Òscar Puente, ha avançat que no es preveu la continuïtat d’aquesta mesura a nivell generalitzat per tota la població, sinó només pels col·lectius vulnerables.
Aquest bitllet, que deixa de ser gratuït el 31 de desembre, és molt útil pels usuaris i tornar a pagar els preus habituals ha deixat amb mal sabor de boca als calellencs, que han criticat durament aquesta decisió. “Em sembla molt malament això, és el meu mitjà de transport per anar a treballar i m’arruïnaré amb els preus que tenen”, lamenta una de les usuàries. Bona part dels viatgers també creuen que aquesta mesura afectarà especialment a determinats sectors: “el govern està perdent aquell toc social que pretenien tenir. Trobo sobretot que per la gent jove que va a estudiar i que no té feina li suposarà un doble esforç pagar un servei que, a més, no és eficient”, apunta un altre viatger habitual.
Les famílies amb menys recursos i d’altres col·lectius vulnerables mantindran la gratuïtat. El govern espanyol també preveu mesures per rebaixar els preus als joves i als usuaris freqüents. Tanmateix, encara no s’han concretat quins requisits s’hauran de complir i deixa la incògnita enlaire a pocs mesos de finalitzar l’any.
Si el govern no renovarà la bonificació del 30% de descompte en els bitllets, i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) retira també la bonificació del 20%, el preu dels bitllets tornaran al seu preu original, que són els següents si tenim en compte només 1 zona:
- T-Usual: 42,70 euros
- T-Jove: 85,70 euros
- T-Casual: 12,15 euros
- Bitllet senzill: 2,55 euros
Un servei deficient
La pèrdua dels abonaments gratuïts se suma al malestar general que hi ha pel funcionament de Renfe. Sovint, cal esperar una bona estona pels retards dels trens, ja sigui per incidències en els mateixos vagons, a la infraestructura o per causes externes. “És una vergonya, estic segur que si s’hagués de pagar els bitllets, però tinguéssim un servei que funcionés, els usuaris pagaríem amb molt de gust”, critica una usuària.
De fet, Rodalies ha registrat 31 incidències diàries en els primers nou mesos de l’any i no és novetat que l’R1 sigui una de les línies que més crítiques rep. Els retards i les avaries constants ja no sorprenen a ningú: “Jo tinc l’aplicació al mòbil de Rodalies, no hi ha cap dia que passi sense incidències. Això fa molt que ha deixat de ser un servei”, afirmen els viatgers. Els calellencs se senten indefensos i alhora indecisos en un servei amb problemes d’infraestructures importants que fan plantejar-se recórrer a altres mitjans de transport per poder fer la vida diària.
Dos anys d’abonaments recurrents a Calella
Els abonaments recurrents porten funcionant des del 2022, quan el govern va posar la gratuïtat del servei de Rodalies per pal·liar la crisi energètica de la guerra d’Ucraïna, conflicte bèl·lic encara lluny d’acabar-se. Només el temps dirà com seran els preus dels bitllets i les mesures que instaurarà el govern pel 2025 pels col·lectius més afectats, però la realitat és que amb aquesta decisió els usuaris sumen un factor més per estar descontents amb el servei de Rodalies.