Les fuites representen 205 milions de litres d’aigua anuals d’un consum d’entre 100 i 200 mil metres cúbics mensuals
Gestaigua perd el 15% de l’aigua que compra a Agbar
Les inversions en manteniment haurien de disminuir, a la llarga, el preu de l’aigua
Cada any es perden milions de litres d'aigua per fuites. (Foto: CalellaCOM)
El rebut de l’aigua que rebem a casa porta implícit el cost -que no s’ha fet públic- dels litres que es perden en la cadena de subministrament. De fet, mirant el rebut, hi podem veure com s’hi repercuteix el cost de l’escomesa, el manteniment del clavegueram, les inversions en noves infraestructures i el consum de l’aigua, així com el cànon que fixa l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) pel manteniment i inversions en infraestructures supramunicipals. Dins del consum propi de cada llar, hi ha una quota fixa i una variable en funció dels litres d’aigua que gasta cada immoble. El cost de l’aigua, per tant, es mesura per la quantitat de metres cúbics que passen pel comptador.
Gestaigua, l’empresa mixta participada en un 51% per l’Ajuntament de Calella i l’altre 49% pel conglomerat d’empreses d’Agbar, és qui gestiona tota la xarxa d’emmagatzematge i distribució d’aigua a Calella. Compra l’aigua a la mateixa companyia Agbar -a través del Consell Comarcal del Maresme- i la distribueix per tot Calella. A la nostra ciutat, hi ha més d’onze mil abonats i el consum d’aigua mensual varia entre 100 mil metres cúbics a l’hivern i 196 mil metres cúbics en ple estiu. En un any, consumim més d’un milió i mig de metres cúbics d’aigua. D’aquests, n’hi ha una part que es perden.
Qui es fa responsable de l’aigua perduda en les fuites? Com que el que es factura per aigua als ciutadans ha de cobrir el cost total de l’emmagatzematge i distribució, les fuites, que representen 205 mil metres cúbics anuals -205 milions de litres-, van implícites en el cost que Gestaigua repercuteix en les factures de tots els clients. I es fa a través de les tarifes de l’escomesa i el consum, que venen marcades pel ple municipal de l’Ajuntament a través de les ordenances i a petició de la pròpia empresa.
No només les fuites, Gestaigua té comptabilitzades també les pèrdues produïdes per consums no autoritzats, el que coneixem com “punxar l’aigua”, que representen gairebé 14 milions de litres anuals; i per errors dels comptadors, que representen més de 26 milions de litres anuals. Per tant, el volum total que tots els ciutadans estem assumint en aigua no facturada és de 245 mil metres cúbics, el que representa el 15% del total del consum calellenc. Això mateix es destaca de l’auditoria bianual que publica Gestaigua i que, obligatòriament, s’ha d’enviar a l’ACA.
Així doncs, reduint aquestes pèrdues d’aigua, es podria aconseguir abaratir la factura de l’aigua fins a un 15%. Bé, almenys de les fuites, que representen un 12%. En aquest sentit, l’ACA va posar en marxa, en plena sequera, un pla per ajudar, mitjançant subvencions, els municipis a millorar la seva xarxa de subministrament d’aigua. Calella se n’ha beneficiat en 300 mil euros i la dedica a sectoritzar la xarxa i regular les pressions. Hi ha temps fins al 2026 per fer les actuacions. La Diputació també destina 352 mil euros en aquest sentit.
En l’auditoria també s’analitza que, dels 59 quilòmetres de canonades de la xarxa pública d’aigua que estan soterrats als carrers de la la ciutat i que porten aigua a tots els habitatges, hi ha fins a 30 avaries anuals importants. El problema principal de la xarxa de distribució és que està realitzada amb tubs de fibrociment -uralita, cancerigen si es trenca-. Ara totalment prohibides i substituïdes per canonades de plàstic.