La guerra impedeix a la família de la triatleta russa morta a l’Ironman venir a vetllar-la

  • Un grup de voluntaris d’Ironman acompanyen el cos de l’atleta morta fins la incineració

Elena Smirnova tenia 41 anys i regentava un saló de bellesa a Sant Petersburg. (Foto: Eitmedia)

2024-10-13T17:53:13+01:0013/10/2024|

El conflicte entre Rússia i Ucraïna -o Rússia i Europa- pren dimensions locals en el moment que la família de la triatleta russa que va perdre la vida a l’Ironman de la setmana passada no ha pogut venir a repatriar el cos fins al seu país. Elena Smirnova, una atleta de 41 anys que en la seva vida professional regentava un saló de bellesa a Sant Petersburg, va perdre la vida a Calella durant la prova de natació, ja que va patir una aturada cardíaca i va morir durant la prova de natació del triatló. 

Ha sigut la germana de la mateixa Elena, Natalya, qui, a través de voluntaris d’Ironman, ha mantingut el contacte entre Calella i els seus pares i persones conegudes i qui ha intentat desplaçar-se fins aquí per poder vetllar el cos de la seva germana sense èxit. Els problemes amb la mobilitat han impossibilitat que la família pogués arribar, ja que no hi ha vols regulars que surtin de Rússia i vinguin cap a la Unió Europea per les restriccions imposades arran de la guerra amb Ucraïna -i els que hi ha son amb escales i a preus astronòmics-i també és molt complicat -per no dir impossible- obtenir un visat. Es tracta d’una distància de 3.500 km; per venir en cotxe es trigarien 40 hores conduint sense parar.

El conflicte bèl·lic ha trencat les relacions diplomàtiques entre Rússia i la Unió Europea. La mobilitat és un dels aspectes que es veu més afectat i l’obtenció dels visats i aconseguir vols resulta pràcticament impossible.

Una veïna de Calella d’origen rus, Osanna, ha fet els tràmits per tal que es pogués incinerar el cos i enviar les restes fins al seu país. Juntament amb un grup de vuit voluntaris calellencs d’Ironman, ahir dissabte van vetllar-la en una senzilla cerimònia al tanatori de Mataró i aquest diumenge s’ha fet la cremació. 

Un grup de vuit voluntaris d’Ironman han vetllat a l’atleta

Li han portat ofrenes i han fet les gestions amb l’assegurança que la mateixa triatleta havia contractat prèviament al realitzar la cursa per tal que es fes càrrec dels costos de la incineració i la vetlla. L’exigència de la competició obliga també a tenir serveis mèdics durant tot el recorregut, que són els que van assistir a l’atleta quan es van adonar que tenia complicacions. Anteriorment, era la Creu Groga qui s’encarregava de l’operatiu mèdic, però aquest any han estat els serveis d’ambulàncies Falck.

La família no ha pogut fer-se càrrec de les despulles ni de la tramitació de la incineració doncs tampoc tenen accés a les targetes VISA per adelantar el pagament i després ser rescabalats per l’assegurança, ja que les targetes VISA són americanes, amb qui Rússia tampoc manté relacions comercials.

El cos de l’Elena ha estat incinerat aquest cap de setmana després que es fessin les diligències policials en una autòpsia durant aquesta setmana. Ara, els mateixos voluntaris enviaran les cendres cap a la seva família a Sant Petersburg, on els seus pares, el seu marit i el club Shershen, on entrenava, li han organitzat una cerimònia ortodoxe.

Comparteix el contingut!

Go to Top