El topall del lloguer fa abaixar el preu, però desploma l’oferta de pisos a Calella

  • Els preus del lloguer han baixat un 14% a Calella segons les dades de l’Incasòl, una reducció que no comparteixen els calellencs

  • El preu mitjà del lloguer durant el segon trimestre va ser de 619,47 euros, 100 euros menys el durant els tres primers mesos de l’any, però bona part de l’oferta és de lloguer temporal

L'habitatge a Calella és una qüestió difícil de gestionar. (Foto: Paco Armengol)

2024-10-08T18:06:17+01:0008/10/2024|

El topall del lloguer ha aconseguit fer abaixar els preus a Calella. Això mostren, almenys, les dades de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), basades en les fiances de lloguer dipositades durant el segon trimestre de l’any, quan el preu mitjà s’ha situat en 619,47 euros mensuals. Representa una reducció del 14% respecte els primers tres mesos de l’any, quan va arribar al seu màxim històric de 720,27 euros.

Però aquesta reducció que mostren les dades oficials contrasta amb les dificultats que tenen els calellencs i calellenques per accedir a un pis de lloguer. De fet, a la majoria de portals immobiliaris, els habitatges que s’hi ofereixen estan molt lluny d’aquests preus, rondant i superant els mil euros mensuals. És una quantitat prohibitiva per moltes famílies de la ciutat, ja que la renda mitjana mensual dels veïns i veïnes de Calella és de 1.312,50 euros, la més baixa del Maresme, i cal destinar una bona part a pagar el lloguer.

Baixa el preu, cau l’oferta

La baixada del preu ha anat acompanyada d’una caiguda en picat de l’oferta dels pisos. De fet, s’han formalitzat 97 contractes de lloguer durant el segon trimestre, mentre que durant els primers tres mesos de 2024 van ser 140.

La majoria d’habitatges, a més, s’anuncien com a lloguer temporal, de tal forma que els propietaris s’asseguren poder-los explotar com a pisos turístics durant els mesos d’estiu, obtenint un benefici molt més alt. El lloguer de temporada, a més, no queda limitat pel topall, ja que no s’inclouen a la normativa. Això va en detriment de les famílies que busquen una llar de forma estable durant tot l’any.

La consellera d’Habitatge, Sílvia Paneque, reconeix que la davallada de contractes als municipis declarats com a àrees tensades “fa pensar que alguns contractes s’han derivat a contractes d’altres tipus”, en una clara referència als lloguers temporals i d’habitacions. També el Sindicat de Llogateres ho atribueix a aquest traspàs de model massiu.

Comparteix el contingut!

Go to Top