La CUP denuncia la manca d’inversió en educació a Calella

  • La CUP reclama crear nous espais per augmentar el nombre de places de l’escola bressol pública i establir acords que permetin un repartiment just de l’alumnat per reduir la segregació escolar

  • També demanen augmentar la inversió en beques extraescolars i per garantir el manteniment dels centres educatius, com l’escola Minerva

2024-09-19T10:27:50+01:0019/09/2024|

La poca oferta de places de la llar d’infants pública, la segregació escolar i la manca d’inversió en el manteniment dels centres educatius i en les extraescolars són les principals mancances educatives que la CUP denuncia que afecten Calella. Per això, demana tant a l’Ajuntament de Calella com a la Generalitat més inversió per revertir aquestes problemàtiques, ja que, segons la formació política, la manca de recursos i de places està perjudicant a les famílies calellenques.

Aquest problema comença a partir del primer cicle educatiu dels alumnes, és a dir, d’IO a I2, l’etapa de la llar d’infants. L’escola bressol El Carrilet té una oferta de 107 places públiques, una xifra que l’any passat va resultar insuficient. La CUP apunta que “un munt de famílies, any rere any, no tenen accés a l’escola bressol pública de Calella i es veuen obligades a anar a altres municipis o bé a l’escola privada”. Per això, els cupaires proposen crear nous espais públics que permetin l’augment de l’oferta i que l’Ajuntament hi destini més diners del pressupost municipal, però lamenten que la resposta del consistori hagi que estat que “no es podrà fer l’ampliació de les línies en les instal·lacions actuals” i que no s’hagi pressupostat.

Reduir la segregació escolar

La manca d’inversions es veu també reflectida en un augment de la segregació escolar. La CUP afirma que l’oferta de places d’escola concertada a Calella “voreja el 65%” i afegeix que “és una anomalia si ho comparem amb la resta de Catalunya, que és del 31%”. La CUP planteja revertir-ho millorant la programació de l’oferta dels centres públics, creant una unitat de detecció de diagnòstic eficaç i establint acords que permetin un repartiment equitatiu de l’alumnat. 

També insta a l’Oficina Municipal d’Escolarització a vetllar per garantir la distribució equilibrada de l’alumnat i considera que cal fer un seguiment de les famílies vulnerables i impulsar els grups singulars, és a dir, encoratjar l’escolarització de grups de famílies sense necessitats educatives específiques als centres d’alta complexitat

El partit va més enllà i denuncia que l’Ajuntament “inverteix només 16 mil euros pel manteniment de cada escola públicai aquesta quantitat “és insuficient per les escoles que no són de nova creació”. Un exemple és la Minerva, un centre amb vint anys d’antiguitat, i que afronta un nou curs escolar amb defectes de manteniment que han traslladat a l’Ajuntament perquè solucionin. Els alumnes d’I5 han començat el curs amb el lavabo trencat i també amb els radiadors podrits a les quatre plantes de l’edifici on cau aigua; les parets del centre tenen esquerdes i humitats i quan plou hi ha goteres; la majoria del mobiliari és vell i es troba en mal estat. Els desperfectes es troben també fora de les aules, com forats en el pati infantil i la pista de sorra, així com reixes i baranes oxidades. A més, la porta d’emergència del gimnàs està bufada i l’ascensor de l’edifici requereix una revisió.

De fet, l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) i la direcció del centre ja van enviar a l’ajuntament l’any passat un llistat amb els problemes que tenia la Minerva. “Ja s’han arreglat les portes d’infantil que no tancaven i també alguns aluminis de les finestres” explica un dels professors de l’escola i afegeix que “l’Ajuntament  ja ens han avisat que estan posant remei amb els problemes de rates i de mica en mica aniran fent coses”.

Augment de beques extraescolars

D’altra banda, la CUP apunta que les extraescolars artístiques a Calella són de caràcter privat, i això impedeix que alguns infants no hi puguin accedir pel cost que representa.

La formació ha sol·licitat a l’Ajuntament una partida pressupostària per l’atorgament de beques i una municipalització gradual de les extraescolars que es fan a la Fàbrica Llobet.

 

Comparteix el contingut!

Go to Top